10/06/2024

Suven suloisin kakku

En oikein ole ollut kakkuihmisiä, mutta viime aikoina on tullut kokeiltua useampaakin kakkureseptiä. Eniten pidän raikkaista, marjaisista tai hedelmäisistä ja tietysti myös suklaisista kakuista.

Yksi lempikakuistani on tiramisu, jonka pohjalta on tämä raparperikakku valmistettu. Kakun ”runko” on tehty savoiardi-kekseistä, täytteenä on keksien lisäksi raparperihilloa ja mascarpone-kermavaahtoa.
Raparperihillon lisäksi täytteeseen voi viipaloida mansikoita, tai yhtä hyvin voi jättää hillon pois ja koota täytteen vain tuoreista mansikoista ja mascarponevaahdosta.

Tiramisu tehdään yleensä laakeaan vuokaan, mutta tämä kakku on vaihteeksi koottu pyöreään irtopohjavuokaan. Kakku kannattaa valmistaa jo tarjoilua edellisenä iltana, jotta täyte jämäköityy, eikä kakku hajoa leikattaessa.

Raparperikakku
(20 cm:n vuoka)
1, 5 pkt (á 200 g) Savoiardi-keksejä
keksien kostutukseen:
2 dl maitoa
3 tl vaniljasokeria
täyte:
250 g mascarponejuustoa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3,5 dl vispikermaa
3 rkl sokeria
raparperihilloa
(tuoreita mansikoita)

Vatkaa mascarpone ja tuorejuusto kuohkeaksi, mausta sokerilla. Vatkaa toisessa kulhossa vispikerma kerma vaahdoksi ja yhdistä mascarponevaahtoon.
Irrota irtopohjavuoan pohja ja laita reunaosa tarjoiluvadille. Kun kokoat kakun suoraan siihen, sitä ei tarvitse enää siirrellä.
Leikkaa keksien toinen pää tasaiseksi, niin ne pysyvät paremmin pystyssä. Leikkaamalla saat myös keksireunuksesta vuokaan sopivan korkuisen. Keksit saavat olla hiukan korkeampia kuin reuna.
Sekoita vaniljasokeri maitoon ja kostuta siinä nopeasti keksien toinen puoli. Älä kostuta liikaa, että keksit pysyvät koossa. Asettele keksit tiiviisti vieri viereen vuoan reunaa vasten niin, että kupera puoli tulee reunukseen päin ja sileä, suorempi puoli jää kakun sisälle.
Kun reuna on tehty, laita kerros kostutettuja keksejä vuoan pohjalle, paloittele tarvittaessa, että saat tiiviin, tasaisen kerroksen. Levitä keksien päälle raparperihilloa ja hillon päälle mascar-ponevaahtoa ja taas keksejä, Toista kerroksia kunnes vuoka tulee täyteen. Päällimmäiseksi tulee mascarponevaahtoa, jätä viimeinen kerros kuitenkin noin pari senttiä vajaaksi keksien kärjistä.

Peitä kakku kuvulla ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Koristele kakku juuri ennen tarjoilua esimerkiksi syötävillä kukilla, raparperisuikaleilla tai mansikoilla, jos teet mansikkaisen kakun.
Poista vuoan reunus kakun ympäriltä ja kutsu kahvittelijat pöytään.

RAPARPERIHILLO
350 g raparperia
1 appelsiini
1 dl hienoa sokeria
1 dl hillosokeria

Huuhtele raparperit ja pilko ne kattilaan.
Pese appelsiini lämpimällä vedellä ellei se ole luomua. Raasta appelsiinista kuori ja purista mehu, (n. 1dl) ja lisää ne kattilaan.
Anna raparperien kiehua, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää sokerit ja keitä vielä noin 10 mi-nuuttia.
Anna jäähtyä hyvin, mielellään jääkaappikylmäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO