15/04/2025

Tomaattirisottoa ja parmankinkkuun kiedottuja kuharullia

Aika usein ruoanlaittoinspiraatio syttyy jostakin tuotteesta, joka sattuu kaupassa osumaan kohdalle. Niin syntyi esimerkiksi tämä tomaattirisotto; silmiin osui isoon lasitölkkiin pakattua paseerattua tomaattia, tuote, jota en ollut aikaisemmin nähnyt.
Kotona mietin, mihinkäs sitä laittaisin, ja koska rakastan risottoja, päätin tehdä tomaattirisoton. Siitä tuli niin hyvää, että tein saman satsin muutaman päivän päästä uudestaan.
Italialaiset syövät risottoa usein alku- tai väliruokana, mutta yhtä hyvin se voi olla aterian pääruoka.

Tomaattirisoton kanssa maistuvat vaikkapa täytetyt kuharullat. Ihanan lisän annokseen tuovat uunissa pikaisesti paahdetut tomaatit. Ne kannattaa tehdä valmiiksi jo etukäteen.
Risoton ja kuharullien kanssa maistuvat esimerkiksi vihreät pavut ja näin keväällä myös vihreä parsa.

TOMAATTIRISOTTO
(4:lle)
3 dl risottoriisiä (esim. arborio)
1 salottisipuli
3 rkl öljyä
3,5 dl paseerattua tomaattia
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 4 tl kasvisliemijauhetta
tuoretta timjamia
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
(paahdettuja miniluumutomaatteja)

Sekoita paseerattu tomaatti veteen, lisää kasvisliemikuutio tai kasvisliemijauhe ja kuumenna liemi ja pidä se kuumana.
Kuori ja hienonna salottisipuli ja kuullota sitä öljytilkassa kattilassa. Lisää riisi ja sekoita hyvin, ja kuullota, kunnes jyvät muuttuvat hieman läpikuultaviksi.
Lisää tomaattista kasvislientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan; lisää uusi kauhallinen vasta, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Sekoittele risottoa koko valmistuksen ajan, risoton kypsyminen kestää noin 20 minuuttia.
Kun riisi on napakan kypsää, siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja hienonnettua tuoretta timjamia. Mausta mustapippurilla ja tarkista suola.
Lisää risottoannokseen lautasella muutama uunissa kuivattuja tomaatteja.

PUOLIKUIVATUT TOMAATIT
200 g miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
hiukan mustapippuria
muutama oksa tuoretta timjamia

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kulhossa oliiviöljy ja balsamiviinietikka, lisää hiukan sokeria ja suolaa.
Puolita tomaatit ja lisää ne kulhoon öljy-balsamicoliemeen ja sekoittele hyvin.
Asettele tomaatit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai vuokaan leikkuupinta ylöspäin ja rouhi päälle hiukan mustapippuria. Laita tomaattien päälle myös tuoreita timjaminoksia.
Paahda tomaatteja uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat hiukan paahtuneet ja kuivu-neet. Anna jäähtyä ennen tarjoamista.

KUHARULLAT
(4:lle)
4 isoa kuhafileetä
suolaa
mustapippuria
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 tl piparjuuritahnaa
tilliä
ruohosipulia
noin 150 g parman- tai serranokinkkua

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Etsi kuhafileestä ruotorivi ja poista se leikkaamalla kalan keskiosasta kapea pala ruotoineen. Leikkaa fileet pitkittäin puoliksi.
Ripottele kalafileille hiukan suolaa ja rouhi mustapippuria. Suolaa kannattaa laittaa maltillisesti, sillä parmankinkkuviipaleet ovat melko suolaisia.
Sekoita piparjuuritahna tuorejuustoon. Hienonna tilli ja ruohosipuli ja sekoita myös ne juustotäytteeseen.
Levitä reilu kerros juustotäytettä jokaiselle kuhafileelle ja kiedo ympärille viipale parmankinkkua.
Asettele kuharullat pystyyn vieri viereen öljyttyyn uunivuokaan ja paista uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja parmankinkku saanut rapean pinnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO