Kevään vihreää lautaselle
Sitä mukaa kun aurinkoiset päivät keväällä lisääntyvät, lautaselleen haluaa entistä enemmän kaikkea vihreää, olipa sitten arkilounas, juhla-ateria tai keväinen buffet-tarjoilu.
Keväällä on monta ajankohtaa, joita juhlistamaan sopivat muun muassa nämä kaksi salaattia. Ne tuovat lautaselle runsaasti kevään vihreää, sillä perunasalaatin kastike syntyy vihreistä yrteistä ja sinapilla ryyditetystä öljystä, toisessa salaatissa taas on vihreän parsan lisäksi sokeriherneen palkoja ja versosekoitusta. Ruokaisuutta lisäävät savulohi ja jättikatkaravunpyrstöt.
Kumpikin salaatti on mainio tarjottava esimerkiksi vappubrunssille, äitienpäivä-lounaalle tai ylioppilasjuhlien ja muiden valmistujaisten ruokapöytään. Erinomaisesti salaatit sopivat myös kauden ensimmäisiin grilli-iltoihin.
PARSASALAATTI
1 nippu vihreää parsaa
2-4 viipaletta vaaleaa leipää
öljyä leivän paistamiseen
n. 300 g vesimelonia
1 kurkku
250 g savulohifileetä
n. 200 g jättikatkaravun pyrstöjä (pakaste) tai säilöttyjä jokiravunpyrstöjä
versosekoitusta tai rucolaa
kastike:
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl piparjuuritahnaa
1 rkl valkoista balsamicoa
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Huuhtele ja kuivaa parsat ja leikkaa tai napsauta niiden tyvestä puumainen osa pois.
Laita parsat uunivuokaan. Ripottele vuokaan myös hiukan öljyä ja hiero se parsoihin. Paahda parsoja noin 10-15 minuuttia niin, että ne jäävät kuitenkin napakoiksi. Anna parsojen jäähtyä.
Leikkaa maalaisleivästä kuori pois ja leikkaa leipä reiluiksi kuutioiksi. Paahda leipäkuutioita paistipannulla öljytilkassa, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Siirrä leipäkuutiot toiseen astiaan jäähtymään.
Jos käytät salaattiin raakana pakastettuja jättikatkaravun pyrstöjä, sulata ne pakkauksen ohjeen mukaan ja paista kypsiksi tilkassa öljyä. Anna jäähtyä. Jos käytät suolaliemeen säilöttyjä jokiravunpyrstöjä, valuta niistä liemi pois esimerkiksi siivilässä.
Huuhtele ja kuivaa kurkku. Halkaise se pitkittäin ja poista siemenet esimerkiksi pikkulusikalla. Leikkaa kurkku viipaleiksi.
Leikkaa kuori pois vesimelonista ja kuutioi se.
Leikkaa parsat vinottain viipaleiksi, mutta säästä nuput kokonaisina koristeeksi.
Tee kastike: laita korkeaan kannuun aurinkokuivatut tomaatit, piparjuuritahna, balsamico ja rypsiöljy ja sekoita sauvasekoittimella paksuksi kastikkeeksi. Aurinkokuivattujen tomaattien ei tarvitse soseutua kokonaan, kastikkeeseen saa jäädä ”sattumia”.
Laita kastike salaattikulhon pohjalle ensimmäiseksi. Lisää kulhoon viipaloidut parsat, melonikuutiot ja kurkkuviipaleet. Sekoita hyvin, jotta kastike sekoittuu vihanneksiin.
Lisää lopuksi ravunpyrstöt sekä savulohi reilun kokoisina paloina. Sekoita varovasti muiden aineiden joukkoon. Koristele versosekoituksella tai rucolanlehdillä.
VIHREÄ PERUNASALAATTI
(6-8:lle)
n. 1 kg kiinteitä perunoita
n. 50 g kapriksia
n. 70 g vihreitä oliiveja
100 g sokeriherneen palkoja
100 g sinihomejuustomuruja
kevätsipulia
Kastike:
2 kananmunan keltuaista
2 tl dijoninsinappia
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
3 tl sitruunamehua
1 ½ dl rypsiöljyä
suolaa
Keitä perunat hyvissä ajoin etukäteen ja jäähdytä kylmiksi. Kuori ja pilko perunat ja laita tarjoilukulhoon. Leikkaa sokeriherneen palot suikaleiksi ja lisää perunoiden joukkoon. Lisää myös kaprikset, oliivit ja sinihomejuustomurut.
Tee kastike. Sekoita dijoninsinappi, keltuaiset, sitruunamehu sekä tilli ja lehtipersilja korkeassa kannussa. Lisää joukkoon vähitellen öljyä ja sekoita sauvasekottimella, kunnes kastike hiukan paksuuntuu. Lisää ripaus suolaa.
Sekoita kastike salaattiin ja anna mehevöityä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Silppua koristeeksi kevätsipulia.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)