11/09/2024

Fenkolifanin lempispagetti

Fenkoli ei ole enää mitenkään harvinainen näky kauppojen vihannestiskeillä, mutta vielä on paljon kotikokkeja, jotka eivät ole sen hienoon, anikselta vivahtavaan aromiin tutustuneet.
Fenkoli sopii monenlaisiin ruokiin, esimerkiksi raakana se on erinomainen s-laattiaines, ja uunissa haudutettuna ja karamellisoituna se on oiva kumppani niin kalalle kuin lihalle.
Fenkolista syntyy myös herkullinen pastakastike, kun sen kuullottaa sipulin ja valkosipulin kanssa ja maustaa fenkolinsiemenillä, sitruunalla ja hunajalla. Ja ellei halua kasviskastiketta, voi kastikkeeseen lisätä vaikka raakamakkarapalleroita tai paistettua lohta.
Fenkoliin kannattaa tutustua. Se sopii monenlaisiin ruokiin, esimerkiksi nopeasti valmistuvaan spagettikastikkeeseen.
Spagettiannokseen voi halutessaan lisätä kalaa tai lihaa, vaikkapa raakamakkarapalleroita tai paistettua lohta. Myös kylmäsavulohi sopii hyvin fenkolin kanssa yhteen.

Fenkolista syntyy myös herkullinen pastakastike, kun sen kuullottaa sipulin ja valkosipulin kanssa ja maustaa fenkolinsiemenillä, sitruunalla ja hunajalla. Ja ellei halua kasviskastiketta, voi kastikkeeseen lisätä vaikka raakamakkarapalleroita tai paistettua lohta.

Fenkoliin kannattaa tutustua. Se sopii monenlaisiin ruokiin, esimerkiksi nopeasti valmistuvaan spagettikastikkeeseen.
Spagettiannokseen voi halutessaan lisätä kalaa tai lihaa, vaikkapa raakamakkarapalleroita tai paistettua lohta. Myös kylmäsavulohi sopii hyvin fenkolin kanssa yhteen.

FENKOLISPAGETTI
4:lle
300 g spagettia
vettä keittämiseen
suolaa
Kastike:
1 iso fenkoli
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl fenkolinsiemeniä
2 rkl öljyä
1 sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
200 g ranskankermaa
1 dl kaurakermaa tai ruokakermaa
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
parmesan-juustoa raastettuna
(150 g raakamakkaraa lohta)

Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.
Huuhdo fenkoli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Säästä fenkolin lehtitupsuja koristeeksi.
Viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy pannulla ja paista hetki fenkolinsiemeniä, mutta varo, etteivät ne pala.
Lisää pannulle fenkoliviipaleet, sipuli ja valkosipuli ja kuullota, kunnes ne pehmenevät. Purista sitruunasta mehu ja sekoita se vihannesten joukkoon. Mausta hunajalla ja suolalla.
Lisää pannulle ranskankerma ja kaurakerma ja anna kastikkeen hautua vielä hetki. Rouhi sekaan mustapippuria. Hienonna kastikkeeseen lopuksi reilusti lehtipersiljaa. Sekoita pasta kastikkeeseen ja raasta annosten päälle parmesaania.
Jos haluat spagettiannoksesta hiukan tuhdimman, voit lisätä siihen raakamakkaraa, esimerkiksi chorizoa. Purista makkarasta paistinpannulle pieniä palleroita ja paista ne valmiiksi ennen kastikkeen tekemistä ja pastan keittämistä ja laita kannen alle odottamaan, jotta ne pysyvät lämpimänä. Lisää makkarapallerot lopuksi pasta-annoksen päälle.
Jos haluat lohiversion, mausta lohifileepala suolalla ja paista pannulla. Lohen voit lisätä myös annoksen päälle. Jos lisäät sen suoraan kastikkeeseen, sekoittele varovasti, että kala pysyy palasina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO