6/10/2024

Syksyinen salaatti paahdetusta kurpitsasta

Tähän aikaan vuodesta kauppojen vihannesosastoilla komeilee hehkuvan oransseja kurpitsoita. Niistä voi valmistaa monenlaisia syysherkkuja, esimerkiksi tämän lounassalaatin, jonka pohjana on keitetty bulgurvehnä.
Bulgurista syntyy ruokaisa salaattipohja, sillä siinä on enemmän proteiinia ja kuituja kuin esimerkiksi riisissä.

Tässä salaatissa on kurpitsan ja porkkanan lisäksi mustapapuja, jotka myös tuovat salaattiin ruokaisuutta. Hyvä pari makeiksi paahtuneille kasviksille on suolainen feta.

Syksyn ruokasesonkiin kuuluvat myös viikunat, mutta jos niitä ei satu löytämään, kuivatut karpalot sopivat yhtä hyvin salaatin makumaailmaan. Kaiken sitoo yhteen appelsiinista tehty raikas vinegretti. Värikäs kurpitsasalaatti on täynnä syksyn makuja.

Kurpitsasalaatti on ruokaisa jo sellaisenaan, mutta toki sen kanssa voi hyvin tarjota lihaa tai kalaa.

PAAHDETTU KURPITSA-BULGURSALAATTI
(4:lle)
1 pieni myski- tai hokkaidokurpitsa
2 porkkanaa
2 rkl öljyä
kuivattua timjamia
suolaa
2 dl bulguria
1 pkt ( 230 g) mustapapuja
1 punasipuli
3-4 viikunaa (1 dl kuivattuja karpaloita)
200 g fetajuustoa
runsaasti lehtipersiljaa

Appelsiinivinegretti
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
3 rkl vaaleaa balsamicoa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Halkaise kurpitsa ja poista siemenet, leikkaa pois kova kuori. Viipaloi kurpitsa. Pese ja kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkittäin kolmeen osaan.
Levitä kurpitsa- ja porkkanapalat uunipellille. Ripottele niiden päälle öljyä, mausta kuivatulla timjamilla ja suolalla.
Paahda kasviksia noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Leikkaa kurpitsaviipaleet ja porkkanatikut sopiviksi suupaloiksi ja anna jäähtyä.
Keitä bulgur kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä.
Valuta mustapavuista liemi.

Tee kasvisten paistuessa ja bulgurin kiehuessa kastikkeeksi appelsiinivinegretti. Raasta appelsiinista kuori ja purista mehu. Sekoita mehuun vaalea balsamico ja oliiviöljy, mausta kastike suolalla ja mustapippurilla.
Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet maustumaan appelsiinivinegrettiin.
Sekoita paahdetut kurpitsa- ja porkkanapalat sekä mustapavut bulguriin. Sekoita salaattiin myös appelsiinivinegretti ja punasipuliviipaleet.
Lisää salaattiin vielä murennettu feta ja hienonnettu lehtipersilja ( voit käyttää myös tavallista persiljaa). Huuhtele viikunat ja leikkaa ne kauniiksi lohkoiksi salaatin pinnalle. Nauti salaatti hyvän leivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO