Tomaattirisottoa ja parmankinkkuun kiedottuja kuharullia

Aika usein ruoanlaittoinspiraatio syttyy jostakin tuotteesta, joka sattuu kaupassa osumaan kohdalle. Niin syntyi esimerkiksi tämä tomaattirisotto; silmiin osui isoon lasitölkkiin pakattua paseerattua tomaattia, tuote, jota en ollut aikaisemmin nähnyt.
Kotona mietin, mihinkäs sitä laittaisin, ja koska rakastan risottoja, päätin tehdä tomaattirisoton. Siitä tuli niin hyvää, että tein saman satsin muutaman päivän päästä uudestaan.
Italialaiset syövät risottoa usein alku- tai väliruokana, mutta yhtä hyvin se voi olla aterian pääruoka.
Tomaattirisoton kanssa maistuvat vaikkapa täytetyt kuharullat. Ihanan lisän annokseen tuovat uunissa pikaisesti paahdetut tomaatit. Ne kannattaa tehdä valmiiksi jo etukäteen.
Risoton ja kuharullien kanssa maistuvat esimerkiksi vihreät pavut ja näin keväällä myös vihreä parsa.
TOMAATTIRISOTTO
(4:lle)
3 dl risottoriisiä (esim. arborio)
1 salottisipuli
3 rkl öljyä
3,5 dl paseerattua tomaattia
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 4 tl kasvisliemijauhetta
tuoretta timjamia
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
(paahdettuja miniluumutomaatteja)
Sekoita paseerattu tomaatti veteen, lisää kasvisliemikuutio tai kasvisliemijauhe ja kuumenna liemi ja pidä se kuumana.
Kuori ja hienonna salottisipuli ja kuullota sitä öljytilkassa kattilassa. Lisää riisi ja sekoita hyvin, ja kuullota, kunnes jyvät muuttuvat hieman läpikuultaviksi.
Lisää tomaattista kasvislientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan; lisää uusi kauhallinen vasta, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Sekoittele risottoa koko valmistuksen ajan, risoton kypsyminen kestää noin 20 minuuttia.
Kun riisi on napakan kypsää, siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja hienonnettua tuoretta timjamia. Mausta mustapippurilla ja tarkista suola.
Lisää risottoannokseen lautasella muutama uunissa kuivattuja tomaatteja.
PUOLIKUIVATUT TOMAATIT
200 g miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
hiukan mustapippuria
muutama oksa tuoretta timjamia
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kulhossa oliiviöljy ja balsamiviinietikka, lisää hiukan sokeria ja suolaa.
Puolita tomaatit ja lisää ne kulhoon öljy-balsamicoliemeen ja sekoittele hyvin.
Asettele tomaatit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai vuokaan leikkuupinta ylöspäin ja rouhi päälle hiukan mustapippuria. Laita tomaattien päälle myös tuoreita timjaminoksia.
Paahda tomaatteja uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat hiukan paahtuneet ja kuivu-neet. Anna jäähtyä ennen tarjoamista.

KUHARULLAT
(4:lle)
4 isoa kuhafileetä
suolaa
mustapippuria
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 tl piparjuuritahnaa
tilliä
ruohosipulia
noin 150 g parman- tai serranokinkkua
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Etsi kuhafileestä ruotorivi ja poista se leikkaamalla kalan keskiosasta kapea pala ruotoineen. Leikkaa fileet pitkittäin puoliksi.
Ripottele kalafileille hiukan suolaa ja rouhi mustapippuria. Suolaa kannattaa laittaa maltillisesti, sillä parmankinkkuviipaleet ovat melko suolaisia.
Sekoita piparjuuritahna tuorejuustoon. Hienonna tilli ja ruohosipuli ja sekoita myös ne juustotäytteeseen.
Levitä reilu kerros juustotäytettä jokaiselle kuhafileelle ja kiedo ympärille viipale parmankinkkua.
Asettele kuharullat pystyyn vieri viereen öljyttyyn uunivuokaan ja paista uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja parmankinkku saanut rapean pinnan.


KIRJOITTAJA

Tagit
RESEPTIT

ARKISTO
- huhtikuu 2025 (1)
- maaliskuu 2025 (1)
- helmikuu 2025 (1)
- tammikuu 2025 (1)
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
