25/07/2025

Hellepäivän helppo ja herkullinen annos

Kun lämpömittari näyttää +30 astetta ja aurinko paahtaa koko päivän, ei kokkaaminen erityisesti inspiroi. Mieluiten sitä syö jotakin nopeasti valmistuvaa, kevyttä ja raikasta, esimerkiksi salaatteja ja hedelmiä.

Ajattelin antaa yhden hyvän vinkin hellepäivään sopivaksi annokseksi. Se sopii vaikka pieneksi lounaaksi, hellepäivän huikopalaksi tai grilliataerian alkuruuaksi. Mitään tarkkaa reseptiä tässä ei nyt tule, pikemminkin raaka-aineiden lista. Määrät voi jokainen päättää itse.

Ei tarvita muuta kuin burrataa, rapeaa valkosipulia chiliöljyssä, tomaatteja, basilikaa ja valmista pestoa tai itse tehtyä basilikatahnaa. Jos ei vielä ole tutustunut burrataan, kannattaa asia korjata pikimmiten, sillä tämä italialainen lehmän- tai puhvelinmaitojuusto on todellista herkkua. Burrata valmistetaan mozzarellasta ja kermasta ja se on pehmeämpää ja täyteläisempää kuin tavallinen mozzarella. Kaupassa burrata löytyy yleensä juustohyllyiltä mozzarellan viereltä. Ellei löydy, kannattaa esittää tuotetoive, kaupat toteuttavat niitä nykyään mielellään. Mozzarellaakin voi käyttää, mutta burrata on monin verroin parempaa.

urratan kaveriksi sopivat hyvin rapea, chili-seesamiöljyyn säilötty valkosipuli ja tuoreet yrtit. Burratapallot eivät ole valtavan isoja, joten kannattaa varata useampi, jos syöjiä on monta. Yksi pallo kahta ruokailijaa kohti esimerkiksi alkupalana on aika hyvä määrä.

Tomaateiksi olen valinnut useimmiten pihvitomaatteja, joita on nyt ollut hyvin saatavilla. Toinen hyvä vaihtoehto on miniluulutomaatit.
Tomaattien päälle voi nostella pestonokareita, mutta pidän vielä enemmän itse tehdystä basilikahnasta, jonka teen Satu Koiviston reseptillä. Ja jos vielä haluaa hiukan lisää makua, voi tomaateille laittaa hiukan balsamicokastiketta.

BURRATAA JA TOMAATTISALAATTIA
burrataa
rapeaa valkosipulia

pihvitomaatteja
ripaus suolaa ja mustapippuria
pestoa tai basilikatahnaa
(valmista balsamicokastiketta)

Ota burrata huoneenlämpöön noin vartti ennen tarjoilua. Laita juusto laakeaan, pieneen kulhoon ja tee sen pintaan viilto, jotta sen pehmeä sisus pääsee esiin. Laita burratapallon päälle ruokalusikallinen rapeaa valkosipulia.

Viipaloi pihvitomaatit ja asettele tarjoilulautaselle. Ripottele tomaattien päälle hiukan sormisuolaa ja muutama rouhaisu mustapippuria. Nostele tomaattiviipaleille pestonokareita ja koristele salaatti basilikanlehdillä. Voit halutessasi pirskotella salaattiin myös valmista balsamicokastiketta.

Nauti tomaattisalaatti burratan ja rapeakuorisen leivän kanssa.




Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO