27/10/2025

Perunapallerot ovat pikaruokaa parhaimmillaan

Vaikka olisi kaikki maailman aika kokata, joskus tekee mieli oikaista ruuanlaitossa ja napata kaupasta mukaan jotain valmista tai puolivalmista. Minun ostoskoriini sujahtaa silloin pussillinen italialaisia gnoccheja, perunasta valmistettuja palleroita.

Gnocchit ovat pikaruokaa parhaimmillaan, sillä ne kypsyvät parissa minuutissa. Kun tekee maukkaan kastikkeen ja upottaa pallerot sinne, on ruoka nopeasti lautasella. Tässä gnocchipadassa on broilerinjauhelihasta ja tomaattimurskasta tehtyä kastiketta, johon chilitahna antaa hiukan kipakkuutta. Tahnan voi toki jättää halutessaan pois, ellei pidä tulisesta mausta. Ja jos haluaa padasta kasvisversion, jauhelihan sijaan voi käyttää jotakin kasvisproteiinia tai tehdä pelkän mausteisen tomaattikastikkeen.

Gnocchit ovat hyviä myös pannulla paistettuina esimerkiksi salviavoin kanssa. Variaatioita on tietysti yhtä monta kuin on kokkejakin.
Kaupassa gnocchit löytyvät valmisruokahyllystä, usein sieltä, mistä tuorepastakin. Miedon makuiset perunapallerot maistuvat varmasti myös lapsille.

GNOCCHIPATA
1 ps (500 g) gnoccheja, esimerkiksi Rummo
kastike:
400 g broilerinjauhelihaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä paistamiseen
2 tl oreganoa
1 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl tomaattiketsuppia
1 tl chilitahnaa, esimerkiksi gochujangia
2 rkl pieniä kapriksia
1 tlk tomaattimurskaa
½ – 1 tlk vettä
reilu nippu tuoretta persiljaa

Tee ensin kastike. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä hetki öljyssä paisto-kasarissa ja lisää broilerinjauheliha. Ripottele mausteet jauhelihan päälle ja sekoita joukkoon tomaattipyree, chilitahna ja ketsuppi. Paista jauheliha rapeaksi.
Kaada kasariin tölkillinen tomaattimurskaa ja vettä niin, että saat sopivan liemen.
Lisää gnocchit kasariin ja anna niiden kypsyä muutama minuutti kastikkeessa. Silppua pataan vielä reilusti tuoretta persiljaa.
Tarjoa gnocchipata rapeakuorisen leivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO