Kevään herkullisimmat nuput
Kaikella on aikansa, myös ruokamaailmassa. Nyt on parsan aika, sitä ei voi olla huomaamatta, sillä kaikki lehdet ovat täynnä parsareseptejä. Pakko on siis minunkin antaa omat parsavinkkini.
Olen joka kevät aina uudelleen noiden vihreiden nuppujen lumoissa. Nimenomaan vihreiden, sillä en ole erityisemmin valkoisen parsan ystävä. Tänä keväänä valkoisia parsatankoja ei edes ole kovin paljon kaupoissa näkynyt, sen sijaan vihreitä kyllä.
Joku sanoi, ettei ymmärrä moista parsavillitystä, eihän parsa edes maistu juuri miltään. Tai jos joltain, niin korkeintaan vähän herneiltä.
Totta on, ettei parsan maku ole kovin voimakas, mutta juttu onkin lisukkeissa. Kun yhdistää parsaan vaikka savulohta tai sitruunakastiketta, niin jopas maku muuttuu. Parasta on se, että parsan kanssa ei tarvita kummallisia kommervenkkeja, yksinkertainen on kaunista, tai tässä tapauksessa maukkainta.
Parsan klassinen lisuke on hollandaise-kastike, mutta kun parsaa syödään kevään aikana monta kertaa, pitää lisukkeita vaihdella. Parsa on siinäkin mielessä hyvä raaka-aine, että siitä voi kehitellä vaikka mitä. Se on hyvää keitettynä, paistettuna, grillattuna, salaateissa ja keitoissa.
Reseptien lisäksi ruokalehdissä esitellään joka kevät parsan valmistukseen tarvittavia välineitä. Esimerkiksi korkeita parsakattiloita, joissa on sisällä metalliverkosta tehty kori. Korissa parsaniput voi laskea kiehuvaan veteen ja nostaa taas sieltä ylös.
Ostin parsakattilan muutama vuosi sitten, mutta yhtä hyvin parsatangot kypsyvät tavallisessa isossa kattilassa, laakeassa kasarissa tai vaikka paistinpannussa.
Aika harvoin viitsin kaivaa parsakattilaa kaapista. Tänä keväänä olen keittänyt parsat paistinpannussa, siinä ne kypsyvät nopsasti ja näppärästi. Ainakin, jos syöjiä on vain pari. Jos väkeä on enemmän, kattila on tietysti kätevämpi, sillä paistinpannuun mahtuu kerralla vain yksi nippu kiehumaan.
Tein Pilkkumia varten kaksi parsaruokaa. Jos vappumenu on vielä hakusessa, kumpikin sopii siihen tarkoitukseen mainiosti. Toinen on keväisen vihreä parsasalaatti salaatti, jolle antaa väriä oranssi cantaloupe-meloni. Toinen resepti käy vaikka alkupalaksi: keitettyä parsaa ja tahnaa, jossa on graavilohta, jokiravunpyrstöjä, ranskankermaa ja ruohosipulia. Tähän voi käyttää myös tavallisia katkarapuja tai pelkästään lohta.
Olisi hauska kuulla vapun jälkeen, kokeilitteko näitä. Ja jos kokeilitte, mitä tarjositte esimerkiksi salaatin kanssa. Otan mielelläni Pilkkumiin myös muiden reseptejä kokeiltavaksi, laittakaa siis tulemaan, esimerkiksi joku kevään lempiherkku. Ohjeita voi lähettää minulle sähköpostilla: marja-liisa.hakanen@lauttakyla.fi. Lupaan testata ja julkaista blogissa kaksi kiinnostavinta.
PARSASALAATTI
1 nippu vihreää parsaa
1 ruukku roomansalaattia
puolikas kurkku
½ cantaloupe-meloni
1 dl pakasteherneitä
1 pkt halloumi-juustoa
2 kananmunaa
2 avokadoa
(saksanpähkinöitä)
1 sitruuna
Kastike:
½ dl oliiviöljyä
3 rkl valkoista balsamicoa
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Keitä kananmunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Kuori munat ja leikkaa jokainen neljään osaan. Viipaloi halloumi ja paista se nopeasti kuumalla pannulla niin, että se saa hiukan väriä.
Huuhtele parsat ja leikkaa kova tyviosa pois. Kuori parsat perunankuorimaveitsellä nuppujen alapuolelta, jos kuori on kovin paksu.
Kuumenna vesi kiehuvaksi laakeassa kasarissa tai kattilassa, lisää ripaus suolaa ja tilkka sitruunamehua.
Laita parsat kiehuvaan veteen ja keitä 4-5 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä, mutta vielä napakoita. Nosta ne valumaan siivilään ja anna jäähtyä.
Huuhtele roomansalaatti ja kurkku. Halkaise kurkunpala pitkittäin puoliksi ja vielä puolikkaat puoliksi. Poista siemenet veitsellä tai lusikalla. Leikkaa kurkku viipaleiksi.
Poista melonista kuori ja siemenet ja pilko se reiluhkoiksi viipaleiksi.
Halkaise avokadot, poista niistä siemenet, kuori ja viipaloi. Purista viipaleille hiukan sitruunamehua, ettei avokado tummu.
Leikkaa parsat paloiksi, jätä nuput kokonaisiksi salaatin koristelua varten.
Levitä salaatinlehdet vadin pohjalle. Laita päälle kerroksittain kurkkua, melonia, avokadoa, herneitä, parsanpaloja, halloumiviipaleita ja saksanpähkinöitä.
Jätä päällimmäiseksi kananmunaviipaleet ja parsannuput.
Sekoita kastikkeen ainekset huolellisesti keskenään ja valuta kastiketta salaatille vasta juuri ennen tarjoamista.
GRAAVILOHI-RAPUTAHNA
100 g graavattua lohta
1 rasia (320 g) jokiravunpyrstöjä suolaliemessä
200 g ranskankermaa
ruohosipulia
mustapippuria
Leikkaa lohesta nahka irti, kuutioi kala ja laita se korkeareunaiseen kulhoon. Valuta ravunpyrstöistä liemi pois, ota niistä puolet ja lisää lohikuutioiden joukkoon. Lisää vielä ranskankerma ja soseuta se lohen ja ravunpyrstöjen kanssa karkeaksi tahnaksi. Leikkaa ruohosipuli silpuksi ja sekoita tahnan joukkoon. Mausta tahna mustapippurilla.
Tarjoa keitettyjen parsojen kanssa, koristele annos ravunpyrstöillä. Annokseen sopii hyvin esimerkiksi saaristolaislimppu tai muu makeahko leipä.
12 Responses to Kevään herkullisimmat nuput
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Kiitos Maikulle hienoista parsavinkeistä.
Kaikkein parasta kuitenkin; parsat keitetään, nautitaan voisulan ja parmesan-juuston kera. Tätä herkkua ei voita mikään. Muutaman viikon sisällä saamme varmaan parsoja myös Kokemäeltä, odotellaan.
Pingback: Tuleva pikkurouva kokkaa huijarilleen | Tunnelmallisia makuja
Salaattireseptisi oli kokeilemisen arvoinen, kiitos siitä!
Oma yhdistelmäni parsasalaattia kera lihapullien tomaattikastikkeessa oli tosin hieman erikoinen, mutta toimi kuitenkin ainakin jollakin tasolla 🙂
Hei Kaisa, ja kiitos palautteesta. Onpa mukavaa, että pidit reseptistäni. Hyvältä kuulostaa myös sinun versiosi. Toivottavasti löydät Pilkkumista muitakin kokeilemisen arvoisia reseptejä.
Pingback: Gregory Smith
Pingback: срочный заем на карту
Pingback: chapter 7 bankruptcy
Pingback: chapter 13 bankruptcy
Pingback: filing bankruptcy
Pingback: chapter 11 bankruptcy
Pingback: bankruptcy forms
Pingback: bankruptcy lawyers