2/03/2011

Sydäntalvella maistuvat keitot

Sydäntalven parasta ruokaa ovat keitot. Ne lämmittävät mukavasti.
Keittoa voi tehdä kerralla ison kattilallisen, josta riittää useammallekin aterialle. Keitothan tunnetusti paranevat uudelleen lämmitettäessä.
Keittojen tekemisessä suurin työ on yleensä ainesten pilkkominen. Helpommalla sopan saa, kun käyttää esimerkiksi valmiita pakastevihanneksia ja säilykkeitä.
Keskitalvella herkutellaan yleensä hernekeitolla. Vaihteeksi kannattaa kokeilla tomaattista papukeittoa, joka syntyy näppärästi säilykepavuista. Pavut voi keittää itsekin, mutta jos haluaa säästää aikaa ja vaivaa, tölkkipavut ajavat saman asian. Papukeitto sopii kasvissyöjillekin, kun jättää siitä pekonin pois.

PAKKASPÄIVÄN PAPUKEITTO
1 pkt fileepekonia
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 tlk kidneypapuja
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl fariinisokeria
vettä
tuoretta tai kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria
(chilijauhetta)
ruokakermaa

Valuta pavut lävikössä ja huuhtele ne.
Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi.
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
Paista pekoni kasarissa, lisää joukkoon sipulit, valkosipulit ja tomaattipyre.
Sekoittele ja anna paistua hetki. Lisää tomaattimurska ja pavut ja sen verran vettä, että syntyy sopivan paksuinen liemi.
Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Jos haluat keittoon lisää potkua, ripsauta joukkoon chilijauhetta.
Anna kiehua noin 15 minuuttia, nosta kattila hellalta ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Se saa jäädä karkeahkoksi.
Nosta uudelleen levylle ja kiehauta hetki. Tomaatin voimakasta makua voi pehmentää tilkalla ruokakermalla.
Koristele keitto ranskankermalla tai maustamattomalla jogurtilla ja tarjoa hyvän leivän kanssa.

6 Responses to Sydäntalvella maistuvat keitot

  1. annika says:

    tää on erittäin maukasta, ilman pekonia olen tehnyt. 🙂

  2. Maikku says:

    Mukavaa, että pidit keitosta. Pekonin voi tosiaan hyvin jättää pois, silloin keitto sopii myös kasvissyöjille. Pekoni tuo keittoon hiukan savun makua, mutta tulipa juuri nyt mieleeni, että mausteeksi voisi sopia myös savusuola. Olen käyttänyt sitä vain kalaan, ja aika varovainen saa olla, kun se on aika voimakkaan makuista. Mutta jos laittaisi keittoon vain vähän,voisi tulla hauska aromi. Täytyypä testata.

  3. Ulla says:

    Pekoni kyllä sopii keittoon. Seuraavaksi aion kokeilla, miltä chorizo-raakamakkara maistuu tässä sopassa. Olen melko varma, että hyvältä.
    En muuten soseuttanut keittoa; onnistui silti hyvin.

    • Maikku says:

      Pekoni tuo keittoon mukavaa savun makua. Minäkään en soseuta ihan kokonaan, vaan jätän sen hiukan karkeaksi. Sillä tavalla soppaan jää sopivasti pureskeltavaa. Pavuista saa monenlaista hyvää ruokaa, pitäisi käyttää enemmänkin.

  4. Kati says:

    Tämä oli todella hyvää ja pekonin kera! Isäni poikkesi juuri, kun sain keiton valmiixi ja hän pyysi ohjeen, historiallista 😉

  5. Maikku says:

    Hauska kuulla, että keitto maistui. Ja mukavaa, että isäsi halusi reseptinkin.Sehän tässä on tarkoitus, että niitä jaetaan eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO