Herkullista, helppoa vappuruokaa
Viikonloppuna juhlitaan vappua, joka on yksi kevään ruokajuhlista. Luvassa ovat perunasalaatin, sillin ja kuohujuoman kekkerit. Paitsi ettei meillä syödä perunasalaattia.
Vappupöytään sopii mielestäni kyllä hyvin jokin ruokaisa salaatti, jonka tällä kertaa tein couscous-pohjaan. Se käy myös piknik-evääksi, jos joku semmoista vinkkiä kaipaa.
Otin mukaan menuun myös polentaranskikset, sillä jostain syystä mieleni on jo monta viikkoa tehnyt rapeaa, parmesaninmakuista polentaa. Kylkeensä ne eivät paljon muuta tarvitse kuin hyvää pihvilihaa.
Ja jotta vaihtoehtoja olisi vielä hiukan lisää, pyöräytin hirvenlihasta punaisella pestolla maustettuja pikkulihapullia, jotka saivat rapean kuorrutuksen seesaminsiemenistä.
Aterian makea päätös on muunnelmani tiramisusta, joka on todella helppo ja pikainen jälkiruoka.
Laseihin kaadetaan tietysti shampanjaa tai kuohuviiniä, ja jos halutaan olla oikein trendikkäitä, kuplivainen on roséta. Rosé-shampaja ja kuohuviini kun sopivat aika mainiosti monenlaisten ruokien, lihojen, kalojen ja noutopöydän tarjottavien kanssa.
Herkutelkaa ja nauttikaa keväästä!
PARSASALAATTI
1,5 dl couscosia (täysjyvä)
2 dl vettä
suolaa
nippu vihreää parsaa
2 isoa avokadoa
2 kiiviä
muutama kevätsipulin varsi
1 pkt pekonia
kourallinen pistaasipähkinöitä
n. 100–150 g Västerbotten-juustoa tai parmesania
Kastike:
½ dl valkoista balsamicoa
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
mustapippuria
Mittaa couscous-suurimot kulhoon. Kiehauta vesi ja kaada couscousin päälle, peitä kannella ja anna olla, kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin ja couscous on kuivaa. Jäähdytä.
Paista pekoni rapeaksi pannulla tai uunissa ja nosta lautaselle talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Leikkaa pekoni paloiksi.
Leikkaa parsasta puumainen tyvi, kuori parsat ohuelti nupun alapuolelta ja keitä tai paista ne napakan kypsiksi. Jäähdytä.
Tee salaatinkastike ja sekoita se jäähtyneeseen couscousiin.
Kuori ja viipaloi avokado ja valuta päälle hiukan sitruunamehua, etteivät viipaleet tummu. Kuori ja pilko kiivit, silppua kevätsipuli. Leikkaa parsat paloiksi, mutta säästä nuput koristeluun.
Sekoita vihannekset couscousiin ja lisää salaattiin vielä kuoritut pistaasipähkinät ja viipaloitua tai muruiksi lohkottua voimakkaanmakuista juustoa. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Tarjoa esimerkiksi grillatun liha, kalan tai kanan kanssa.
POLENTARANSKALAISET
2,5 dl polentajauhoja
5,5 dl vettä
1-2 tl kasvisliemijauhetta
tuoretta timjamia tai rosmariinia
1,5 dl raastettua parmesania
2 rkl voita
savupaprikajauhetta
Laita vesi kattilaan ja lisää kasvisliemijauhe. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada polentajauhot veteen koko ajan sekoittaen. Vähennä lämpöä ja hauduta välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Jos polenta paksunee heti, lisää vettä. Ole tarkkana, ettei se pala pohjaan.
Kun polenta on kypsää ja pehmeää, lisää raastettu parmesan ja voi. Silppua sekaan timjamia tai rosmariinia. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka n. 20 cm x 27 cm leivinpaperilla. Levitä polentapuuro vuokaan ja anna jähmettyä kylmässä muutama tunti.
Leikkaa jähmettynyt levy reilunkokoisiksi ”puikoiksi” tai ranskalaisiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele ranskikset öljyllä ja paista 225-asteisessa uunissa kunnes ne saavat hiukan väriä. Käännä paistamisen puolivälissä. Ripottele päälle savupaprikajauhetta ja tarjoile lihan lisukkeena.
NAUDAN ULKOFILEEPIHVIT
n. 700 g naudan ulkofileetä
2 rkl öljyä
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl sinappijauhetta
mustapippurirouhetta
2 tl fariinisokeria
paistamiseen voita ja öljyä
sormisuolaa
Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Leikkaa fileestä neljä tasa-kokoista pihviä. Halutessasi voit nuijia niitä hiukan.
Sekoita savupaprikajauhe, sinappijauhe, fariinisokeri ja mustapippuri öljytilkkaan ja hiero mausteseos pihvien pintaan. Anna maustua parin tunnin ajan.
Ota pihvit huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja nokare voita. Pannu saa olla oikein kuuma. Paista pihvejä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Voit tarjota pihvit kokonaisina tai ohuina suikaleita. Ripottele päälle sormisuolaa juuri ennen tarjoilua.
Tarjoa polentaranskalaisten kanssa.
PESTOLIHAPULLAT
500 g hirven tai naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl korppujauhoja
1 muna
1 prk (185 g) punaista pestoa
seesaminsiemeniä
Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä hetki öljytilkassa pannulla tai mikrossa. Anna jäähtyä.
Sekoita jauhelihan joukkoon sipulit, punainen pesto, korppujauhot ja kananmuna. Vaivaa tasai-seksi lihapullataikinaksi ja pyörittele kostutetuin käsin pieniä lihapullia.
Laita lihapullat leivinpaperilla päällystetylle uunipannulle ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi.
Tarjoa uunitomaattien ja uunissa paistettujen perunaviipaleiden kanssa.
PÄHKINÄINEN TIRAMISU
Savoiardi-keksejä
vahvaa kahvia (espresso on parasta)
mascarpone-juustoa
turkkilaista jogurttia
Nutella-pähkinätahnaa
sokeroimatonta kaakaojauhetta
marenkia
tuoreita marjoja
Laita jälkiruokakulhon pohjalle 1-2 keksiä puolitettuina. Kostuta vahvalla kahvilla niin, että keksit pehmenevät, mutta eivät hajoa. Sekoita mascarponea, jogurttia ja nutellaa mieleisessäsi suhteessa. Mitä enemmän Nutellaa, sen suklaisempaa ja pähkinäisempää tulee. Nostele mascarponeseos keksien päälle ja anna jälkiruoan tekeytyä hetki viileässä. Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle kaakaojauhetta ja koristele esimerkiksi marenkimuruilla tai tuoreilla marjoilla.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)