1/06/2010

Uusia perunoita odotellessa

Hyvän ruoan ystävälle paras lahja on ruokalahja tai uusi resepti. Olen saanut vuosien varrella monta ihanaa reseptiä ja ruokalahjaa. Viimeisin kiitos Vahelan Sirkalle, joka ilahdutti komealla korvasienisaaliilla.
Myrkyllinen sieni muuttuu herkulliseksi, kun sen ryöppää muutamaan kertaan runsaassa vesimäärässä.
Korvasienistä ei mielestäni kannata mitään kovin konstikasta kokkailla; parasta on kermainen kastike, johon saa juhlavamman aromin parilla ruokalusikallisella konjakkia.
Jos sitä jää, paksusta soosista saa hyvän lämpimän leivän päällysteen, kun raastaa joukkoon hyvää juustoa ja sekoittaa siihen vielä kananmunan tai pari. Seos vaalean kakkoviipaleen päälle ja hetkeksi uuniin.
Joku fiksu ruokakirjailija on sanonut, että kannattaa olla rohkea sekä elämässä että keittiössä. Rohkeus elämässä ei aina ole helppoa, keittiössä sen sijaan kyllä. Kun on tämmöinen itseoppinut kotikokki, ei ole mitään paineita.
On hauska ”säveltää” kokatessaan. Jokaisella on omat lempimakunsa ja mausteensa, esimerkiksi sitruuna, timjami ja valkosipuli löytävät herkästi tiensä minun ruokiini.
Luen reseptejä ja ”tuunailen” niitä omikseni. Joitakin ohjeita noudatan sellaisenaan. Yksi on kesäkurpitsakastike, jonka reseptin sain hyvältä ystävältä vuosia sitten. Se on meillä kesäruokaa uusien perunoiden kanssa. Eivätkä vanhatkaan perunat sen kanssa huonolta maistu.
Vallan mainio ateria syntyy uusista perunoista, kylmäsavulohesta ja kesäkurpitsakastikkeesta.

KESÄKURPITSAKASTIKE
n. 500 grammaa kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
2 dl ranskankermaa (ruokakermakin käy, mutta ranskankermalla saa paksumman kastikkeen)
50–70 grammaa sinihomejuustoa
mustapippuria
suolaa (jos tarpeen)
tuoretta tilliä

Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi tikuiksi. Silppua sipuli ja kuullota kesäkurpitsan kanssa pannulla. Lisää ranskankerma ja kastikkeen kypsyä hetki. Murenna joukkoon sinihomejuusto, mausta mustapippurilla ja runsaalla, tuoreella tillisilpulla. Lisää suolaa tarvittaessa maun mukaan.
Tarjoa uusien perunoiden kanssa. Sopii myös pastan seuralaiseksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO