8/07/2010

Yrtit ryydittävät possunfileen

Kesällä laitetaan ruokaa ulkona. Kokkauksen käryt haihtuvat saman tien taivaan tuuliin. Ja tunnetustihan ruoka maistuu aina ulkona paremmalta kuin sisällä.
Nyt eletään jo heinäkuuta ja grillissä on ehtinyt valmistua jo ateria jos toinenkin. Talviset liharuoat ovat vaihtuneet hiilitulella tai muurikalla paistettuihin herkkuihin.
Olen sen verran laiska ja hätäinen kokki, että ruoan pitää valmistua nopeasti. Esivalmisteluihin kyllä saatan upottaa aikaa, mutta grillauksen pitää sujua sukkelaan. Mahtaako johtua siitä, etten koe oikein olevani kotonani grillin ääressä.
Niin tai näin, perhe on tullut silti ruokittua. Viimeksi yrtti- ja pähkinätahnalla täytetyllä porsaan sisäfileellä.
Appelsiinimehusta, soijasta ja tummasta balsamicosta saa hyvän marinointisiirapin kun hetken keittelee. Ja täytekin on helppo tehdä, sen kun vain pyöräyttää kaikki sekaisin jollain masiinalla.
Sitten ei vaaditakaan kuin sorminäppäryyttä fileen täyttämiseen ja rullaamiseen, ja tarkkuutta grillaamiseen, ettei lopputuloksena ole kovettunut hiilimöykky (niinkin on käynyt, tunnustan).
Lisukkeista ei kesällä tule puutetta, esimerkiksi marinoidut luumu- tai kirsikkatomaatit ja uudet perunat maistuvat aika mainiolta lihan kanssa.
Ihana jälkiruoka syntyy mintulla maustetusta vanilja-jogurttivaahdosta ja kaurakekseistä.

YRTTITÄYTTEINEN POSSUNFILEE
2 kpl n. 500 g porsaan sisäfilettä
1 pkt amerikanpekonia

Marinadi:
2 dl appelsiinitäysmehua
3 rkl soijakastiketta
3 rkl tummaa balsamicoa
½ dl rypsiöljyä

Täyte:
100 g saksanpähkinöitä
1 ruukku rucolaa
1 ruukku persilaa
3 valkosipulin kynttä
5 rkl öljyä
suolaa

Sekoita marinadin ainekset ja keitä niin kauan, että liemestä tulee siirappimaista. Jäähdytä ja poista sillä aikaa possunfileistä kalvot. Laita liha muovipussiin, kaada marinadi päälle ja anna maustua yön yli tai ainakin muutama tunti.
Ota fileet marinadista. Leikkaa ”auki”, niin, että lihasta tulee levy. Nuiji tarvittaessa ohuemmaksi.
Rouhi saksanpähkinät pieneksi esimerkiksi tehosekoittajalla. Kuori valkosipulinkynnet, silppua yrtit ja pyöräytä kaikki tasaiseksi tahnaksi. Kaada joukkoon öljy ja mausta suolla.
Levitä yrittitahna fileiden päälle. Kääri liha kiinni amerikanpekonin avulla, cocktailtikuista voi olla apua.
Grillaa fileitä 15­­–20 minuuttia ympäriinsä. Nosta pois grillistä ja kääri folioon. Anna lihan paistua vielä vartti folionyytissä. Kannattaa tarkistaa kypsyyttä välillä, ettei liha kuivu liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO