24/08/2010

Paljon muutakin kuin muffinsseja

Vaikka kaapit ovat täynnä astioita ja muita tarvekaluja, aina tekee jotain mieli. Milloin uudenlaista pippurimyllyä, milloin sitrusrautaa tai raastinta. Kauniita käyttötavaroita on mukava katsella, ja onpa niillä mukava myös laittaa ruokaa.
Olen aina vannonut perinteisten materiaalien nimiin. Lasi, puu, posliini, teräs; ne ovat lyömättömiä keittiössä. Muoviset kapistuksetkin ovat monessa mielessä käteviä, mutta eivät kovin kauniita. Mieluiten teen pienet taikinatkin vanhassa Arabian posliinikulhossa.
Silikonisiin keittiövälineisiin en aluksi lainkaan ihastunut. Päinvastoin, kakkuvuoatkin näyttivät tosi rumilta. Mutta mieli muuttuu. Kun kerran ostin hetken mielijohteesta silikoniset muffinssivuoat, se oli menoa.
Huomasin nimittäin, että vuoat sopivan moneen muuhunkin kuin muffinssien paistamiseen. Niissä voi tehdä esimerkiksi jälkiruokahyytelöitä, vaikka pannacottaa, lihamurekkeita tai vaikka pieniä juustoja.
Piimäjuusto tai munajuusto, mikä oikea nimi lieneekään, on tuttu pitopöydän herkku. Sen valmistamisessa on hiukan puuhaa, mutta ainahan voi reseptejä tuunata ja helpottaa.
Raejuustosta, ruokakermasta, munista ja voimakkaan makuisesta kovasta juustosta syntyy mainio massa. Kun sen paistaa muffinssivuoissa, saa hauskoja pikkujuustoja, jotka sopivat aterian lisukkeeksi, salaatin kanssa sellaisenaan tai vaikka jälkiruoaksi itse tehdyn marjahillon kanssa.

PIKKUJUUSTOT

2 prk raejuustoa
1 dl ruokakermaa
1 dl esim. mustaleimaista emmentalia (myös parmesan sopii)
3 munaa
(ripaus suolaa)

Raasta emmentaljuusto hienoksi raasteeksi. Laita raejuusto kulhoon, kaada joukkoon ruokakerma ja soseuta sauvasekoittimella. Riko kananmunat ja lisää ne yhdessä juustoraasteen kanssa raejuustomassaan. Sekoita tasaiseksi.
Juuston voi maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä. Jos tarjoat juustot jälkiruokana, jätä yrtit pois.
Jaa juustomassa muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pikkujuustot ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä ja tarjoa suolaisena lisukkeena tai marjahillon kanssa makeana jälkiruokana tai ”kahvileipänä”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO