7/09/2010

Syksyn makuja uunissa

Silakka on turhan aliarvostettu kala. Rapeaksi paistetut silakat tai silakkapihvit ovat oikeaa herkkuruokaa, mutta monenlaista muutakin voi silakasta valmistaa. Meillä silakkaa on oltava ainakin jouluna ja juhannuksena. Silloin se on marinoitua: ui siis jossain hyvässä liemessä.
Silakan sesonkiaikaa on syksy. Meillä täällä sisämaassa ei ole silakkamarkkinoita, mutta ainakin silakkafileitä saa kaupasta joka viikko. Silakkaa teki minunkin mieleni viikonloppuna.
Ensimmäisiä kypsiä tyrnimarjoja poimiessani mietin, mitä niistä tekisin. Ja kun niitä tyrnejä siinä oli, keksin kokeilla, miten tyrnimehu maustaisi uunisilakat. Hyvin maustoi, kun ensin pyöristin kirpeää mehua hunajalla. Ei muuta kuin mehu ja muut tykötarpeet kalojen kanssa uunivuokaan, reilun puolen tunnin odotus ja herkku oli valmis.

TYRNISIKALAT
n. 600 silakkafileitä
suolaa
valkopippuria
2 keskikoista sipulia
5 isoa valkosipulin kynttä
1 dl mustia oliiveja
3 dl silputtua lehtipersiljaa (tavallinenkin käy)
1 dl tyrnimehua
1 rkl hunajaa
0,5 dl oliiviöljyä
voinokareita

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Silppua persilja, viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet ja halkaise oliivit.
Levitä silakkafileet nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle. Ripottele päälle suolaa, valkopippuria ja persiljasilppua.
Taita fileet takaisin kalan muotoon ja lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain oliivinpuolikkaiden, sipulin, valkosipulin ja persiljan kanssa.
Sekoita tyrnimehuun hunaja ja oliiviöljy ja valuta liemi kalojen päälle. Lisää silakoiden päälle voinokareita ja paista 200 asteessa noin 30 – 45 minuuttia, kunnes kalojen pinta on rapsakka.
Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen ja salaatin kanssa. On muuten hyvää ruisleivän päällä kylmänäkin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO