21/09/2010

Omenoita ja sakean makeaa maitoa

Maitoa säilyketölkissä. Eipä kuulosta järin houkuttelevalta. Ennakkoluulot voi kuitenkin unohtaa, sillä tiivistemaidosta eli kondensoidusta maidosta saa hyviä jälkiruokia.
Luin joskus jostain ruokalehdestä  jutun kondensoidusta maidosta. Aikaisemmin en ollut moisesta kuullutkaan. Se valmistetaan keittämällä maitoa, jolloin se tiivistyy. Maitoon lisätään sokeria, ja sitä onkin siinä reilusti. Rasvaa tiivistemaidossa on noin 9 prosenttia.

Uteliaana ihmisenä halusin tietysti kokeilla tätä herkkua. Onneksi sitä saa myös maaseudun marketeista. Kiinnostustani lisäsi myös se, että tiivistemaidosta saa keittämällä myös toffeeta. Etiketti pois tölkistä, tölkki avaamattomana kattilaan ja vettä niin paljon, että se peittyy kokonaan.
Lopputulos riippuu keittoajasta. Tunnissa syntyy sakeaa kolakastiketta, parin tunnin keittäminen muuttaa maidon paksuksi toffeeksi.
On hyvä muistaa, että keittelee maitopurkkiaan melko maltillisesti. Tarinat kertovat, että jos oikein antaa veden porista, tölkki voi poksahtaa ja toffeet lentävät seinille.
Tiivistemaitoa voi käyttää jälkiruokakastikkeena sellaisenaan, mutta jos ei pidä niin makeasta, sitä voi sekoittaa esimerkiksi rahkaan tai jogurttiin. Paksun turkkilaisen jogurtin kanssa syntyy mainio makuliitto. Vie kielen mennessään syksyn kirpakoiden omenoiden kanssa.

OMENAJÄLKKÄRI
1 omena ruokailijaa kohti
1 – 2 viipaletta ruisleipää
nokare voita
fariinisokeria
kanelia
3 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kondensoitua maitoa

Sekoita kondensoitu maito turkkilaiseen jogurttiin ja laita kastike hetkeksi jääkaappiin.
Rouhi ruisleipä veitsellä tai sauvasekoittimella muruiksi. Sulata voinokare paistinpannussa ja sekoita joukkoon fariinisokeria ja kanelia maun mukaan. Lisää leivänmurut ja anna paahtua rapeiksi.
Kaada murut kulhoon odottamaan. Leikkaa omenat kuorineen lohkoiksi. Laita paistinpannulle toinen nokare voita, lisää omenalohkot ja ripottele päälle kanelia. Sokeria ei kannata laittaa, sillä kastike on makeaa.
Paista omenoita vain sen verran, että ne hiukan pehmenevät.
Asettele kauniisti lautaselle, ripottele omenalohkojen päälle ja ympärille ruisleipämuruja. Tarjoa kastike erikseen kulhosta tai kannusta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO