5/10/2010

Samettista soppaa kukkakaalista

Kesähelteillä ei juuri ole tehnyt mieli keittoja, kun en ole koskaan tykästynyt niihin kylmiin versioihin. Kun syksy viilenee, alkavat soppakattilat taas porista. Keiton keittoon houkuttelee sekin, että vihannekset ja juurekset ovat parhaimmillaan.
Kukkakaali on yksi lempivihanneksistani. Yksinään se on miedon makuinen, mutta erilaisia lisukkeita ja mausteita käyttämällä siitä saa vaikka mitä.
Keitossa juustot ja kukkakaali sopivat hyvin yhteen. Nopeasti kypsyvä kukkakaalikeitto muuttuu sinihomejuustolla ja parmesaanilla maustettuna hienostuneeksi herkuksi.
Kumppaniksi hyvää, rapeakuorista leipää ja siinä on oiva arki-illan ateria. Sopii myös alkukeitoksi, kun sitä tarjoaa vain pienen annoksen.

 

JUUSTOINEN KUKKAKAALIKEITTO
n. 500 grammaa kukkakaalia
4 pientä, jauhoista perunaa
1 pieni purjo
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
100 grammaa sinihomejuustoa
1 dl raastettua parmesan-juustoa
mustapippuria
(suolaa tarvittaessa)
1 dl ruokakermaa
1 dl persiljasilppua

Pilko kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Kuori perunat ja kuutioi pieniksi paloiksi. Leikkaa purjo viipaleiksi. Laita kaikki ainekset kypsymään veteen, lisää kasvisliemikuutio.
Kun kasvikset ovat kypsiä, nosta kattila liedeltä ja soseuta ne. Kaada joukkoon ruokakerma ja lisää juustot. Nosta kattila takaisin levylle ja anna kuumentua uudelleen niin, että juustot sulavat.
Jos keitto on liian paksua, lisää ruokakermaa. Sekoita joukkoon silputtu persilja ja ripaus mustapippuria. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO