19/10/2010

Ahvenet rullalle

Joskus on vaikea valita, mitä kokkaisi, kun maailmassa on niin paljon herkullisia raaka-aineita. Kestosuosikkini on kala. Se maistuu aina, melkeinpä missä tahansa muodossa. Sääliksi käy niitä ihmisiä, jotka eivät ole oppineet syömään kalaa. Ajattelen aina, että ettepä tiedä, mistä jäätte paitsi. Kalahan on kevyttä, herkullista ja kaiken lisäksi terveellistä. Ravintosuositusten mukaan sitä pitäisi syödä useamman kerran viikossa.
Moni kyllä noudattaakin suositusta, mutta syö vain kirjolohta tai lohta. Hyvää ruokaa saa niistäkin, mutta kannattaa kokeilla myös kotimaisia järvikaloja, esimerkiksi ahventa. Se kyllä päihittää lohet mennen tullen.
Nopea ja herkullinen ateria syntyy ahvenfileistä, jotka täytetään katkaravuilla ja paistetaan kasvispedillä uunissa. Hyvän leivän kanssa tästä syntyy koko ateria. Tosin kaveriksi käyvät hyvin myös keitetyt perunat tai perunasose, jos haluaa syödä hiukan tuhdimmin.

AHVENRULLAT KASVISPEDILLÄ
500 g ahvenfileitä
1 pussi pakastettuja katkarapuja
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1 purjo
3 valkosipulin kynttä.
200 g Afrikan paprika –tuorejuustoa
3 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria
1 ruukku tilliä

Laita katkaravut hyvissä ajoin sulamaan vaikka lävikköön. Valmista ensin kasvispeti. Raasta kesäkurpitsa ja kuoritut porkkanat karkealla raastinterällä. Huuhtele purjo huolellisesti ja viipaloi se. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Hienonna tilli.
Kuullota kasvikset korkeareunaisessa kasarissa öljyssä. Kun ne alkavat pehmentyä, lisää tuorejuusto ja mausta kasvisseos suolalla ja mustapippurilla. Ripottele joukkoon osa tillisilpusta.
Kaada kasvisseos voideltuun uunivuokaan.
Levitä ahvenfileet leikkuulaudalle. Ripottele niille vähän suolaa, tillisilppua ja mustapippuria. Nosta jokaisen fileen päälle muutama katkarapu ja kääri fileet rulliksi. Nosta rullat uunivuokaan kasvispedin päälle. Jos katkarapuja jää yli, laita ne ahvenrullien päälle. Ripottele rullien päälle vielä tilliä. Paista 200-asteisessa uunissa n.20-30 minuuttia. Paistoaika riippuu ahvenfileiden koosta. Liian pitkään ei kannata kypsentää, ettei kala kuivu liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO