Lauantaiehtoon kotoinen mössö
Kun lapset olivat pieniä, lauantai oli usein leipomispäivä. Monta kertaa jälkeenpäin olen ihmetellyt, miten silloin riitti aikaa leipomiseen, kun jaloissa pyöri kaksi vilkasta tenavaa.
Lauantai on aina ollut myös viikon paras päivä; viikon työt takana ja edessä vielä leppoisa sunnuntai. Paitsi leipominen, lauantaihin kuului aina myös hyvä iltapala ja kuuluu vieläkin.
Usein tehtiin pizzaa, mutta välillä haluttiin myös vaihtelua. Niin syntyi iltapala, joka sai kotoisaksi nimekseen mössö.
Mössöön tulee paljon erilaisia kasviksia, mausteita ja katkarapuja. Alkuun söimme sitä riisin ja valkosipulileivän kanssa, mutta vähitellen riisi jäi pois. Riittää, kun on tarpeeksi hyvää leipää, jolla dipata mössön viimeisetkin herkulliset liemet suuhun.
Mössö on siitä hyvä ruoka, että sitä voi muunnella loputtomiin oman maun mukaan. Tavallista juhlavamman ruoasta saa, kun laittaa siihen katkarapujen lisäksi myös suolaliemeen säilöttyjä jokiravun pyrstöjä.
Ellei pidä ravuista, mössöön voi yhtä hyvin laittaa broileria, kalaa tai vaikka lihapullia.
Ainesluettelo on pitkä, mutta sitä ei kannata säikähtää, aina voi jättää jotain pois ja muunnella omien mieltymysten mukaan.
KATKARAPUMÖSSÖ
( 4 annosta)
500 g katkarapuja
(400 g jokiravun pyrstöjä)
200 g sipulia
5 valkosipulin kynttä
200 g kesäkurpitsaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 tlk säilyketomaatteja
1 dl mustia kalamataoliiveja
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
½ dl sitruunamehua
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta tai cajunmaustetta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 prk ranskankermaa
½ dl ruokakermaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 ruukku tuoretta basilikaa
Ota pakastekatkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Valuta jokiravun pyrstöistä liemi pois.
Kuori sipulit ja valkosipulin kynnet. Suikaloi sipulut ja silppua valkosipulinkynnet.
Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi ”tikuiksi”.
Poista paprikoista siemenet ja leikkaa paprika suikaleiksi.
Kaada korkeareunaiseen kasariin tai kattilaan öljyä, sekoita joukkoon mausteet ja anna kuumentua hetki, jotta mausteiden aromit alkavat irrota.
Lisää valkosipulinkynnet ja sipulit. Anna kuullottua hetki koko ajan sekoitellen.
Lisää kasariin paprika- ja kesäkurpitsasuikaleet ja anna niidenkin kypsyä hetki.
Kaada joukkoon tölkkitomaatit ja sitruunamehu.
Lisää ranskankerma ja anna mössön muhia n. 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
Sekoita ruokakermaan vehnäjauhot ja suurusta mössö. Lisää katkaravut ja jokiravun pyrstöt ja anna niiden nopeasti kuumentua. Älä keitä, etteivät ravut sitkisty.
Silppua lopuksi joukkoon tuoretta basilikaa.
VALKOSIPULILEIPÄ
1 vaalea vuokaleipä
50 g voita
3 valkosipulin kynttä
foliota
Kuumenna uuni 250 asteeseen.
Leikkaa leipä viipaleiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja purista ne pehmeän voin joukkoon.
Voitele leipäviipaleista toinen puoli ja kokoa viipaleet uudelleen leiväksi.
Kääri leipä folioon ja kuumenna uunissa n. 15 minuuttia.
Tarjoile lämmin leipä katkarapumössön kanssa.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)