1/02/2011

Lauantaiehtoon kotoinen mössö

Kun lapset olivat pieniä, lauantai oli usein leipomispäivä. Monta kertaa jälkeenpäin olen ihmetellyt, miten silloin riitti aikaa leipomiseen, kun jaloissa pyöri kaksi vilkasta tenavaa.
Lauantai on aina ollut myös viikon paras päivä; viikon työt takana ja edessä vielä leppoisa sunnuntai. Paitsi leipominen, lauantaihin kuului aina myös hyvä iltapala ja kuuluu vieläkin.
Usein tehtiin pizzaa, mutta välillä haluttiin myös vaihtelua. Niin syntyi iltapala, joka sai kotoisaksi nimekseen mössö.
Mössöön tulee paljon erilaisia kasviksia, mausteita ja katkarapuja. Alkuun söimme sitä riisin ja valkosipulileivän kanssa, mutta vähitellen riisi jäi pois. Riittää, kun on tarpeeksi hyvää leipää, jolla dipata mössön viimeisetkin herkulliset liemet suuhun.
Mössö on siitä hyvä ruoka, että sitä voi muunnella loputtomiin oman maun mukaan. Tavallista juhlavamman ruoasta saa, kun laittaa siihen katkarapujen lisäksi myös suolaliemeen säilöttyjä jokiravun pyrstöjä.
Ellei pidä ravuista, mössöön voi yhtä hyvin laittaa broileria, kalaa tai vaikka lihapullia.
Ainesluettelo on pitkä, mutta sitä ei kannata säikähtää, aina voi jättää jotain pois ja muunnella omien mieltymysten mukaan.

KATKARAPUMÖSSÖ
( 4 annosta)
500 g katkarapuja
(400 g jokiravun pyrstöjä)
200 g sipulia
5 valkosipulin kynttä
200 g kesäkurpitsaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 tlk säilyketomaatteja
1 dl mustia kalamataoliiveja
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
½ dl sitruunamehua
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta tai cajunmaustetta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 prk ranskankermaa
½ dl ruokakermaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 ruukku tuoretta basilikaa

Ota pakastekatkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Valuta jokiravun pyrstöistä liemi pois.
Kuori sipulit ja valkosipulin kynnet. Suikaloi sipulut ja silppua valkosipulinkynnet.
Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi ”tikuiksi”.
Poista paprikoista siemenet ja leikkaa paprika suikaleiksi.
Kaada korkeareunaiseen kasariin tai kattilaan öljyä, sekoita joukkoon mausteet ja anna kuumentua hetki, jotta mausteiden aromit alkavat irrota.
Lisää valkosipulinkynnet ja sipulit. Anna kuullottua hetki koko ajan sekoitellen.
Lisää kasariin paprika- ja kesäkurpitsasuikaleet ja anna niidenkin kypsyä hetki.
Kaada joukkoon tölkkitomaatit ja sitruunamehu.
Lisää ranskankerma ja anna mössön muhia n. 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
Sekoita ruokakermaan vehnäjauhot ja suurusta mössö. Lisää katkaravut ja jokiravun pyrstöt ja anna niiden nopeasti kuumentua. Älä keitä, etteivät ravut sitkisty.
Silppua lopuksi joukkoon tuoretta basilikaa.

VALKOSIPULILEIPÄ
1 vaalea vuokaleipä
50 g voita
3 valkosipulin kynttä
foliota

Kuumenna uuni 250 asteeseen.
Leikkaa leipä viipaleiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja purista ne pehmeän voin joukkoon.
Voitele leipäviipaleista toinen puoli ja kokoa viipaleet uudelleen leiväksi.
Kääri leipä folioon ja kuumenna uunissa n. 15 minuuttia.
Tarjoile lämmin leipä katkarapumössön kanssa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO