2/03/2011

Sydäntalvella maistuvat keitot

Sydäntalven parasta ruokaa ovat keitot. Ne lämmittävät mukavasti.
Keittoa voi tehdä kerralla ison kattilallisen, josta riittää useammallekin aterialle. Keitothan tunnetusti paranevat uudelleen lämmitettäessä.
Keittojen tekemisessä suurin työ on yleensä ainesten pilkkominen. Helpommalla sopan saa, kun käyttää esimerkiksi valmiita pakastevihanneksia ja säilykkeitä.
Keskitalvella herkutellaan yleensä hernekeitolla. Vaihteeksi kannattaa kokeilla tomaattista papukeittoa, joka syntyy näppärästi säilykepavuista. Pavut voi keittää itsekin, mutta jos haluaa säästää aikaa ja vaivaa, tölkkipavut ajavat saman asian. Papukeitto sopii kasvissyöjillekin, kun jättää siitä pekonin pois.

PAKKASPÄIVÄN PAPUKEITTO
1 pkt fileepekonia
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 tlk kidneypapuja
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl fariinisokeria
vettä
tuoretta tai kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria
(chilijauhetta)
ruokakermaa

Valuta pavut lävikössä ja huuhtele ne.
Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi.
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
Paista pekoni kasarissa, lisää joukkoon sipulit, valkosipulit ja tomaattipyre.
Sekoittele ja anna paistua hetki. Lisää tomaattimurska ja pavut ja sen verran vettä, että syntyy sopivan paksuinen liemi.
Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Jos haluat keittoon lisää potkua, ripsauta joukkoon chilijauhetta.
Anna kiehua noin 15 minuuttia, nosta kattila hellalta ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Se saa jäädä karkeahkoksi.
Nosta uudelleen levylle ja kiehauta hetki. Tomaatin voimakasta makua voi pehmentää tilkalla ruokakermalla.
Koristele keitto ranskankermalla tai maustamattomalla jogurtilla ja tarjoa hyvän leivän kanssa.

6 Responses to Sydäntalvella maistuvat keitot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO