5/04/2011

Muistoja kotitaloustunnilta

Olen luvannut, etten enää ostaa yhtään kirjaa, kun niille ei enää tahdo olla tilaa missään. Keittokirjoja tämä lupaus ei koske; jos jokin kiinnostava osuu kohdalle, se on pakko saada.
Puolustaudun sillä, että ne ovat ahkerassa käytössä. Saatan istua tuntikausia sohvalla keittokirjoja selaillen, vaikken juuri sillä hetkellä aio mitään kokatakaan. Ideoita ja inspiraatiota on silti hauska etsiskellä.

Uutuudet ovat kiinnostavia, mutta silloin tällöin pitää tarttua myös arkistojen aarteisiin. Yksi niistä on oppikouluaikainen koulun kotitalousvihko, jonka ruutukannet ovat hiukan käytössä kärsineet. Sisältö on kuitenkin säilynyt. Kotitaloustunneilla tehtiin 70-luvulla hiukan erilaisia ruokia kuin nykyään. Vihkostani löytyy silti hyviä ja käyttökelpoisia ohjeita, esimerkiksi rahkapaistos, jota pitkästä aikaa kokeilin. Mainio jälkiruoka tai kahvin kaveri. Maistuu marjojen, vaniljakastikkeen ja miksei jäätelönkin kera. Kokeilkaa.

RAHKAPAISTOS
500 g rahkaa
200 g kermaviiliä
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 munaa

Sekoita rahka ja kermaviili hyvin keskenään
Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla
Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen
Kaada massa voideltuun uuni- tai piirakkavuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan
Paista 200 asteessa 30–40 minuuttia
Anna jäähtyä haaleaksi, tarjoa marjojen, jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO