14/06/2011

Hiukan fiinimpiä “nopposia”

Sanotaan, että kun alkaa ikääntyä, lapsuus palaa entistä useammin mieleen. Ehkä nyt on se hetki, kun huomaan aika usein muistelevani lapsuuden ihania kesiä; tuoksuja, tunnelmia ja varsinkin makuja.
Monet kesän ruoat, esimerkiksi uudet perunat, nostavat makumuistoja pintaan. Kullankeltaiset siiklit ovat herkku vailla vertaa. Niiden kanssa ei tarvita edes paljon lisukkeita, niin hyviltä ne maistuvat.
Yksi lapsuuteni perunaherkku olivat ”nopposet”, joita tehtiin kylmistä, edelliseltä aterialta tähteeksi jääneistä perunoista. Perunasta leikattiin pala ja sen nokkaan laitettiin nokare oikeaa voita. Hyvää ja yksinkertaista välipalaa tai iltapalaa.
Uudet perunat maistuvat edelleen kylminä. Lapsuuden nopposet ovat tosin muuttuneet toisenlaisiksi; halkaistujen perunanpuolikkaiden päälle tehdään täyte tillistä, jogurtista ja tuorejuustosta. Annoksen kruunaavat jokiravunpyrstöt.
Nämä fiinimmät nopposet käyvät yhtä hyvin suviseksi ateriaksi, alku- tai iltapalaksi, riippuu siitä, montako nopposta tarjoaa tai aikoo syödä.

JOKIRAPUPERUNAT
6-8 uutta keitetty perunaa
ruukku tilliä
nippu ruohosipulia
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl maustamatonta tuorejuustoa
1 tl sinappia
ripaus suolaa
mustapippuria maun mukaan
400g jokiravunpyrstöjä tilliliemessä

Laita jokiravunpyrstöt lävikköön valumaan. Leikkaa tilli ja ruohosipuli pieneksi silpuksi.
Sekoita turkkilainen jogurtti ja tuorejuusto, mausta sinapilla, suolalla ja mustapippurilla.
Lisää yrttisilppu jogurttitahnaan.
Leikkaa peruna puolikkaiksi ja nostele ne tarjoiluvadille. Nostele puolikkaille kukkurapäällinen täytettä. Laita päällimmäiseksi jokiravunpyrstöjä ja koristele tillillä.
Tarjoa tuoreen ruisleivän kanssa alkupalana tai iltapalana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO