23/06/2011

Hopeakylkiä juhannuspöytään

Silliä ja uusia perunoita pidetään erottamattomana makuparina. Sitä ne varmasti ovatkin, mutta yhtä hyviä ovat marinoidut silakat juhannuspöydässä.
Kun heti laittaa toimeksi, ehtii vielä liottaa hopeakyljet maukkaiksi. Vuorokausikin riittää antamaan kalafileille sitruksen ja yrttien aromin, vaikka aina parempi maku tietysti tulee, jos silakat saavat uida liemessä muutaman päivän.
Yrttejä kannattaa käyttää runsaasti, kun niitä nykyään saa jo melkein joka kaupasta. Kalan kanssa käytetään useimmiten tilliä, mutta rohkeus kokeilla rosmariinia ja rakuunaa kyllä palkitaan.
Ellei ehdi valmistaa silakoita juhannukseksi, kesää ja uusia ruokahetkiä kyllä riittää.

YRTTI-SITRUSSILAKAT
n. 600 g silakkafileitä

Liotusliemi
5 dl vettä
1 dl etikkaa
1 tl suolaa

Marinadi
2 appelsiinia
2 limettiä
1,5 dl valkoista balsamicoa
1 dl rypsiöljyä
1 dl sokeria
1 tl suolaa
tuoretta rosmariinia ja rakuunaa
tuoretta inkivääriä
5 valkosipulinkynttä

Sekoita liotusliemeksi etikka, vesi ja suola.
Vedä silakkafileistä nahka pois ja liota niitä
etikkaliemessä noin kuusi tuntia.

Keitä sillä aikaa marinadi.
Purista appelsiineista ja limeteistä mehu,
yhteensä noin 3 dl.
Sekoita joukkoon valkoinen balsamico, sokeri ja suola.
Lisää liemeen muutama rosmariininoksa ja keitä hetki,
jotta marinadi maustuu hyvin.

Anna jäähtyä ja lisää liemeen öljy, viipaloidut valkosipulinkynnet ja parin teelusikallisen verran raastettua, tuoretta inkivääriä.
Valuta silakkafileistä liotusliemi lävikössä.
Lado puhtaaseen tölkkiin kerroksittain silakkafileitä, tuoretta rakuunaa
ja marinadia.
Säilytä jääkaapissa vähintään vuorokausi. Tarjoa uusien perunoiden ja ruisleivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO