3/11/2011

Pyhäinpäivän keltainen piristys

Kesäkurpitsaa käyttävät jo kaikki, mutta kullankeltaiset tai aurinkoisen oranssit talvikurpitsat tunnetaan vain pikkelsin raaka-aineena. Kurpitsasta saa paljon muutakin, sillä se kypsyy nopeasti ja sopii yhtä hyvin leivonnaisiin kuin suolaisiin ruokiin.
Kun kauppaan ilmestyi Tapanilan Pirjon kasvattamia oransseja kurpitsoita, oli pakko napata yksi mukaan ja ryhtyä kehittelemään jotain. Ja kun lauantai-iltana laiskotti, piti taas tehdä sellaista, mikä nopeasti valmistuu.
Valkosipulilla ja yrteillä maustetut viipaleet muhivat uunissa hetkessä lempeänmakeiksi herkkupaloiksi. Lisukkeeksi suppilovahveromoussea, parmankinkkua ja rucolaa.

UUNIKURPITSA
1 tai puolikas keltaista kurpitsaa
rypsi- tai oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
timjamia ja rosmariinia
mustapippuria
sormisuolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa kurpitsa.
Halkaise se varovasti, poista pehmeä sisusta ja siemenet.
Leikkaa kurpitsa parin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Kuori valkosipulinkynnet ja purista öljyn joukkoon, lisää maun mukaan timjamia ja rosmariinia. Laita kurpitsaviipaleet maustumaan öljyyn ainakin tunniksi.
Valuta öljy pois ja levitä viipaleet leivinpaperille uunipellille, paahda uunissa kunnes viipaleet pehmenevät ja saavat hiukan väriä. Rouhi päälle mustapippuria ja ripottele sormisuolaa. Tarjoa lämpimänä.

SUPPILOVAHVEROMOUSSE
1 dl ryöpättyjä suppilovahveroita
pala purjoa
2 dl turkkilaista jogurttia
100 g vuohenjuustoa
0, 5 tl etikkaa

Pilko purjo ja laita kaikkien muiden aineiden kanssa kulhoon. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella, jos mousse tuntuu liian paksulta, lisää vähän kermaa.
Mausta suolalla, mustapippurilla ja etikalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO