7/03/2012

Pyöräytä kalasta murekepihvejä

Kun menen ravintolaan syömään, valitsen yleensä mieluummin kalaa kuin lihaa. Ainakin, jos tarjolla on tuoretta järvikalaa. Lohikin on kelpo ruokaa, mutta kun sitä on tarjolla aina, siitä on tullut enemmänkin hyvä arkiruoan raaka-aine kuin ruoka, jolla haluaa herkutella hyvässä ravintolassa.
Lohestakin saa kyllä monenlaista ruokaa. Laiskana kokkina työnnän lohifileen useimmiten uuniin tai paistan pannulla. Vaihtelun vuoksi innostun joskus tekemään murekepihvejä. Ne voi maustaa monella tavalla, hyväksi havaittu ”mauste” on tuorejuusto, mikä milloinkin.
Tällä kertaa löysin kaupasta omena-piparjuurituorejuustoa. Uusi tuttavuus, joka houkutteli kokeilemaan. Jääkaapin hyllylle oli myös joulusta jäänyt piparjuuritahnaa, jolla sain lisää ytyä mietoon lohimassaan.
Tuli hyviä pihvejä, joita syötiin kermaperunoiden ja salaatin kanssa. Pihvit sopisivat muuten hyvin myös kotoisiin kalahampurilaisiin.

LOHIMUREKEPIHVIT

n. 700 g merilohta fileenä
15 cm:n pätkä purjoa
2 palaa vaaleaa leipää
200 g omena-piparjuurituorejuustoa (tai esim. ruohosipulituorejuustoa)
1 dl kermaa tai ruokakermaa
3 tl piparjuuritahnaa
1,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
sitruuna-oliiviöljyä tai 1 tl sitruunamehua ja loraus tavallista öljyä

Leikkaa purjo renkaiksi ja kuullota sitruuna-oliiviöljyssä pehmeäksi (onnistuu mikrossa nopeasti). Poista lohifileestä nahka ja ruodot ja leikkaa se paloiksi.
Jauha palat monitoimikoneessa hienoksi massaksi.
Leikkaa leipäpaloista reunat pois ja murenna leipä lohimassan joukkoon.
Lisää tuorejuusto, piparjuuritahna, kerma, purjoviipaleet ja mausteet ja sekoita massa tasaiseksi. Pyörittele kylmällä vedellä kostutetuin käsin pihveiksi ja paista ne voissa tai öljyssä. Tarjoa perunoiden, pasta, riisin tai salaatin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO