Kevättä keitossa
Kun on ihan hurahtanut ruoanlaittoon, moneen asiaan liittyy muiden muistojen lisäksi ihania ruokamuistoja. Tämä keltainen kesäkurpitsakeitto on minulle kevään keitto. Aina kun teen sitä, muistelen maaliskuista lauantaipäivää yli kymmenen vuotta sitten.
Oli hyvän ystäväni syntymäpäivä ja hän oli kutsunut mökilleen joukon parhaita ystävättäriään. Upea kevättalven päivä. Kävelimme monta tuntia ulkona järven jäällä. Aurinko paistoi, taivas oli huikaisevan sininen ja lumi niin valkoista, että silmiä häikäisi.
Olin luvannut huolehtia ruokatarjoilusta ja tein lounaaksi keltaista kesäkurpitsakeittoa. Kävelyretken jälkeen keittokulhot tyhjenivät nopeasti, itse asiassa söimme koko kattilallisen hyvällä ruokahalulla. Keiton salaisuus on kurkuman, basilikan ja sulatejuuston yhdistelmässä. Älkääkä edes kuvitelko, että jollain kevytjuustolla saa aikaan kunnollisen keiton. Ei, keiton kermaisuus vaatii kunnon tavaraa.
Keittelin kesäkurpitsakeittoa taas tänään ja mietiskelin, mistä keiton resepti alun perin tuli. Mieleeni tuli kurja talvi toistakymmentä vuotta sitten. Jäin auton alle ja jouduin makaamaan” jalkapuolena” viikkotolkulla kotona.
Kun en koko aikaa jaksanut lukea, katsoin televisiosta kaiken mahdollisen. Myös kokkiohjelmat. Jossain niistä joku teki kesäkurpitsakeittoa, mutta kun en jalkani takia päässyt nopeasti hakemaan kynää ja paperia, en saanut reseptiä talteen.
Jälkeenpäin yritin muistella, mitä kaikkea siihen tuli, ja tässä on tulos. En edelleenkään ole aikaisemmin kirjoittanut ohjetta muistiin, vaan kaivan sen aina tarpeen tullen esiin jostain mielen sopukoista. Nyt teen siis historiaa, kun tallennan sen tänne Pilkkumiin.
Keltainen keitto sopii hyvin pääsiäiseen. Olen tehnyt sitä monta kertaa alkuruoaksi omalle perheelle ja vieraille, tai ihan vaan arkiseksi lounasruoaksi. Enkä koskaan kyllästy siihen.
KELTAINEN KESÄKURPITSAKEITTO
n. 500 g kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 rkl kurkumaa
8 dl – 1 l vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
1 pkt Koskenlaskija-juustoa
1 ruukku tuoretta basilikaa
Kuori sipuli ja valkosipulit ja pilko ne.
Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Pilko sulatejuusto kuutioiksi.
Laita öljy kattilaan, kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää kurkuma,
sekoittele hetki, jotta mausteesta alkaa irrota makua.
Lisää kesäkurpitsaraaste ja sekoittele vielä hetki. Kaada kattilaan vesi, liemikuutio ja sulatejuusto. Anna kiehahtaa, mutta älä päästä kesäkurpitsaa liian kypsäksi.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Silppua joukkoon tuoretta basilikaa. Säästä muutama lehti koristeeksi. Tarjoa hyvän leivän kanssa.
6 Responses to Kevättä keitossa
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Pääsiäislomalla saaristossa. Mukana on kesäkurpitsat ja koskenlaskija. Kurkumaa ei ole saatu mistään, koska olin heittänyt yli 10 v vanhan pois. Laitetaan kuitenkin huomenna siskon kanssa keittoa, vaikka tuleekin varmaan vähän väritönbtä.
Voi harmi, kun en huomannut sanoa, että myös curry käy tähän. Sitä ei tosin kannata laittaa kuin ripaus, muuten basilikan ihana aromi ei pääse oikeuksiinsa. Hauskaa, kun joku kokeilee ja kommentoi!
Kiitos vinkistä tänne blogi-sivulle. Tätä keittoa olen tehnyt jo muutaman kerran ja hyvää oli!!!!!!!!
No niin Outi, hyvä kun löysit tänne. Ja mukavaa, että olet kokeillut reseptiäni. Keitto on hyvää, ja kaiken lisäksi aika nopea tehdä. Olisi mukava kuulla, minkälaisista ruoista muuten pidät. Voisin sitten vaikka yrittää keksiä jotain semmoista. Muutenkin olis mukava kuulla ihmisten toiveita, ja saada täällä blogissa syntymään kunnon ruokakeskustelua.
Herkullista ja esteettisesti kaunista!
Kiitos hyvästä ohjeesta!
Sitähän se on! Mukavaa, jos pidit. Täytyypä itsekin taas tehdä pitkästä aikaa.