1/04/2012

Kevättä keitossa

Kun on ihan hurahtanut ruoanlaittoon, moneen asiaan liittyy muiden muistojen lisäksi  ihania ruokamuistoja. Tämä keltainen kesäkurpitsakeitto on minulle kevään keitto. Aina kun teen sitä, muistelen maaliskuista lauantaipäivää yli kymmenen vuotta sitten.

Oli hyvän ystäväni syntymäpäivä ja hän oli kutsunut mökilleen joukon parhaita ystävättäriään. Upea kevättalven päivä. Kävelimme monta tuntia ulkona järven jäällä. Aurinko paistoi, taivas oli huikaisevan sininen ja lumi niin valkoista, että silmiä häikäisi.

Olin luvannut huolehtia ruokatarjoilusta ja tein lounaaksi keltaista kesäkurpitsakeittoa. Kävelyretken jälkeen keittokulhot tyhjenivät nopeasti, itse asiassa söimme koko kattilallisen hyvällä ruokahalulla. Keiton salaisuus on kurkuman, basilikan ja sulatejuuston yhdistelmässä. Älkääkä edes kuvitelko, että jollain kevytjuustolla saa aikaan kunnollisen keiton. Ei, keiton kermaisuus vaatii kunnon tavaraa.

Keittelin kesäkurpitsakeittoa taas tänään ja mietiskelin, mistä keiton resepti alun perin tuli. Mieleeni tuli kurja talvi toistakymmentä vuotta sitten. Jäin auton alle ja jouduin makaamaan” jalkapuolena” viikkotolkulla kotona.

Kun en koko aikaa jaksanut lukea, katsoin televisiosta kaiken mahdollisen. Myös kokkiohjelmat. Jossain niistä joku teki kesäkurpitsakeittoa, mutta kun en jalkani takia päässyt nopeasti hakemaan kynää ja paperia, en saanut reseptiä talteen.
Jälkeenpäin yritin muistella, mitä kaikkea siihen tuli, ja tässä on tulos. En edelleenkään ole aikaisemmin kirjoittanut ohjetta muistiin, vaan kaivan sen aina tarpeen tullen esiin jostain mielen sopukoista. Nyt teen siis historiaa, kun tallennan sen tänne Pilkkumiin.

Keltainen keitto sopii hyvin pääsiäiseen. Olen tehnyt sitä monta kertaa alkuruoaksi omalle perheelle ja vieraille, tai ihan vaan arkiseksi lounasruoaksi. Enkä koskaan kyllästy siihen.

KELTAINEN KESÄKURPITSAKEITTO
n. 500 g kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 rkl kurkumaa
8 dl – 1 l vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
1 pkt Koskenlaskija-juustoa
1 ruukku tuoretta basilikaa

Kuori sipuli ja valkosipulit ja pilko ne.
Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Pilko sulatejuusto kuutioiksi.
Laita öljy kattilaan, kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää kurkuma,
sekoittele hetki, jotta mausteesta alkaa irrota makua.
Lisää kesäkurpitsaraaste ja sekoittele vielä hetki. Kaada kattilaan vesi, liemikuutio ja sulatejuusto. Anna kiehahtaa, mutta älä päästä kesäkurpitsaa liian kypsäksi.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Silppua joukkoon tuoretta basilikaa. Säästä muutama lehti koristeeksi. Tarjoa hyvän leivän kanssa.

6 Responses to Kevättä keitossa

 1. Pirjo Heilala says:

  Pääsiäislomalla saaristossa. Mukana on kesäkurpitsat ja koskenlaskija. Kurkumaa ei ole saatu mistään, koska olin heittänyt yli 10 v vanhan pois. Laitetaan kuitenkin huomenna siskon kanssa keittoa, vaikka tuleekin varmaan vähän väritönbtä.

 2. Maikku says:

  Voi harmi, kun en huomannut sanoa, että myös curry käy tähän. Sitä ei tosin kannata laittaa kuin ripaus, muuten basilikan ihana aromi ei pääse oikeuksiinsa. Hauskaa, kun joku kokeilee ja kommentoi!

 3. Outi Kontio says:

  Kiitos vinkistä tänne blogi-sivulle. Tätä keittoa olen tehnyt jo muutaman kerran ja hyvää oli!!!!!!!!

  • Maikku says:

   No niin Outi, hyvä kun löysit tänne. Ja mukavaa, että olet kokeillut reseptiäni. Keitto on hyvää, ja kaiken lisäksi aika nopea tehdä. Olisi mukava kuulla, minkälaisista ruoista muuten pidät. Voisin sitten vaikka yrittää keksiä jotain semmoista. Muutenkin olis mukava kuulla ihmisten toiveita, ja saada täällä blogissa syntymään kunnon ruokakeskustelua.

 4. Linnea says:

  Herkullista ja esteettisesti kaunista!
  Kiitos hyvästä ohjeesta!

  • Maikku says:

   Sitähän se on! Mukavaa, jos pidit. Täytyypä itsekin taas tehdä pitkästä aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO