5/07/2012

Ihanaa kesäkalaa

Kyllä kotikokin nyt kelpaa. Ruoanlaitto on aina hauskaa, mutta erityisen hauskaa se on kesällä, kun saatavilla on niin paljon tuoreita raaka-aineita. Omalta kasvimaalta ei tosin vielä muuta löydy kuin salaattia ja yrttejä, luvassa kuitenkin on, sillä kesäkurpitsa on aukaissut ensimmäisen kukkansa, samoin härkäpavut.

Myös pinaatti ja perunat kasvavat hyvää vauhtia, talvivalkosipuleista puhumattakaan. Olen vitsaillut, että tietämätön voisi luulla valkosipulimaata kauempaa maissipelloksi, sen verran vankkoja valkosipulinvarret ovat.
Vesi kielellä odotan myös karhunvatukkasadon kypsymistä. Sitä tosin saakin odottaa, sillä tummat marjat kypsyvät vasta myöhään syksyllä.
Onneksi muiden viljelijöiden tuotteita saa monesta paikasta, kaupasta, torilta ja suoraan tiloilta.

Mielikuvitus lentää, kun raaka-aineissa on mistä valita, mutta kesällä en jaksa ryhtyä suuriin ruokaponnistuksiin. Yksinkertainen on hyvää, paljon muuta ei tarvita kuin uusia perunoita ja niille vaihtelevasti lisukkeita. Minun mielestäni paras lisuke uusille perunoille on kala eri muodoissaan. Voisin syödä kalaa joka päivä.

Viikonloppuna poikkesin kirjapäiväreissulla Sastamalan torilla, missä asiakkaita hemmotellaan hyvällä kalatarjonnalla. Paikalla oli kaksikin isoa kalamyyntivaunua ja valikoima todella runsas. Ostin pieniä siikoja, sillä kokonaista tuoretta kalaa ei saa joka päivä. Kaupoissa kaikki tahtoo olla fileetavaraa. Joskus kannattaa kuitenkin ostaa kokonainen kala tai pari, sillä maku on aivan toisenlainen kuin fileissä.
Moni varmaan pelkää kokonaisen kalan ruotoja, mutta kun ei hosu eikä hotki, vaan nostelee ruodot rauhallisesti lautasenreunalle, kala-ateria katoaa suuhun näppärästi.

Laitoin siikojen sisään vain suolaa, tomaatinviipaleita, silputtua sipulinvartta ja muutaman oksan tuoretta timjamia. Ja tietysti jokaiseen pari kunnon kimpaletta voita. Sitten kalat uuniin ja perunoita pesemään. Noin tunnin odotus ja pääsimme herkuttelemaan uusilla perunoilla ja ihanalla kesäkalalla. Samaa reseptiä voi tietysti soveltaa muihinkin kaloihin, mutta suosittelen kyllä siikaa.

UUNISIIKA
kokonainen tuore siika tai muutama pieni
suolaa
uuden sipulin varsia
muutama tomaatti
voita

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Ripottele siikojen sisään ja päälle suolaa.
Leikkaa sipulinvarren renkaiksi ja viipaloi tomaatit. Täytä kalan vatsa sipulilla ja tomaatilla, lisää mukaan myös kunnon kimpaleet voita.
Laita siiat voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa. Valele kaloja paistamisen aikana kaloista ja voista irtoavalla liemellä. Paista, kunnes kala on kullanruskeaa ja kypsää. Kypsennysaika riippuu kalojen koosta. Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO