2/08/2012

Vaniljainen viinikylpy aprikooseille

Olen tosi laiska leipomaan. Jostain syystä se tuntuu paljon työläämmältä kuin ruoanlaitto. Tässä ajatuksessa ei tosin taida olla logiikkaa, koska saatan paiskia keittiössä jonkun ruoan kanssa töitä vaikka kuinka paljon. Siippa joskus kommentoikin, että köökissä näyttää siltä kuin siellä olisi pommi räjähtänyt. Niin näyttääkin, eikä haittaa yhtään, vaikka välillä herkkuaterian valmistamiseen tarvitaan lähes huushollin koko astia-arsenaali. Myönnän, että siivoamisessa on aika urakka, mutta ruoanlaitossa se ei minua haittaa. Sen sijaan sotkeentuneita taikinakulhoja en millään jaksaisi putsata. Leivonnaisista kyllä pidän, ja joskus niitä teenkin. Mieluummin kuitenkin värkkään jälkiruokia.

Tänä kesänä olen syönyt mansikoita enemmän kuin koskaan ja tehnyt niistä myös kaikenlaisia jälkkäreitä. Välillä pitää kuitenkin tarttua muihinkin raaka-aineisiin, esimerkiksi etelän hedelmiin, jotka nekin ovat nyt kaupoissa aika hyviä.

Onnistuin taannoin saamaan käsiini kypsiä aprikooseja. Se on aika harvinaista, sillä useimmiten persikat, nektariinit ja aprikoosit ovat ostohetkellä kivikovia. Keittelin aprikooseille liemen sokerista, vaniljasta ja valkoviinistä ja liotin niitä siinä yön yli. Seuraavana päivänä perhe sai nauttia niitä jälkiruokana vaniljajäätelön ja mintunlehtien kanssa.

Kokeilin toistakin lisuketta, kun jääkaappiin oli unohtunut mangotuorejuuston loppu. Vaahdotin kermaa ja sekoitin kermavaahdon tuorejuuston kanssa tahnaksi, jota pursotin aprikoosien ”siemenkuppeihin”. Hyvää oli sekin, jätskin kanssa mielestäni parempaa.

Aprikoosit säilyvät liemessä hyvin viikonkin, ja jos joukossa on hiukan raakoja, nekin pehmenevät mukavasti viinikylvyssä. Tämä jälkkäri on myös silmänruokaa: hehkuvan oranssit aprikoosit, vihreät mintunlehdet ja valkoinen jäätelö tai tuorejuustovaahto muodostavat hauskan värileikin. Hyvää lientä ei muuten kannata heittää hukkaan. Sillä voi maustaa vaikka jäätelöannoksen.

APRIKOOSIT VALKOVIINILIEMESSÄ

1 litra tuoreita aprikooseja

2 dl vettä

3 dl kuivaa valkoviiniä

½ – 1 dl sokeria (maun mukaan)

vaniljatanko

tarjoiluun tuoreita mintunlehtiä, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa

Huuhtele aprikoosit, halkaise ne ja poista niistä kivet. Sekoita vesi, valkoviini ja sokeri kattilassa. Halkaise vaniljatanko, kaavi sen sisältä vaniljansiemenet ja lisää ne liemeen. Laita mukaan myös vaniljatanko.

Kuumenna liemi, keitä kymmenisen minuuttia, kunnes siitä tulee hiukan siirappimaista. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä vähän aikaa. Laita aprikoosit kulhoon ja kaada vielä lämmin liemi hedelmien päälle. Liemen pitäisi peittää hedelmät kokonaan. Anna maustua vähintään muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään. Asettele aprikoosit jälkiruokakulhoihin ja tarjoa jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO