11/10/2012

Silkkistä sitruunaa

Käsittämätöntä, miten aika kuluu, nyt on jo syksy pitkällä. Kun illat ja pian päivätkin ovat pimeitä, tarvitaan ilonaiheita, jotka kantavat kaamoksen yli. Hyvä ruoka on tietysti yksi niistä.On mukavaa kokkailla esimerkiksi viikonlopuksi useamman ruokalajin ateria ja nauttia siitä kaikessa rauhassa. Se on hyvää vastapainoa arjen aterioille, joihin ei ole aikaa täydellä sydämellä paneutua, kun työpäivän jälkeen pitää aina saada jotain nopeasti valmiiksi.

Meillä ei koskaan arkisin syödä jälkiruokia, mutta joskus viikonloppuisin niitä tulee tehtyä, varsinkin, jos pöydän ääreen saadaan enemmän väkeä. Jälkkäreitten suhteen olen melkein yhtä laiska kuin leipomisen, siksi jälkiruoan pitää olla herkullista, mutta nopeasti valmistuvaa, eikä liian raskasta.

Löysin kesällä vanhasta kouluaikojen kotitaloustuntien reseptivihosta hyvän ohjeen, jota olen tehnyt jo monta kertaa. Vihossani sen nimi on Hieno sitruunajälkiruoka. Julkkiskokki Gordon Ramsay nimittää sitä Sitruunasilkiksi ja Glorian Ruoka ja Viini -lehdessä samainen herkku on saanut nimen Lemon posset. Monta nimeä, sama ruoka, mutta hauska huomata, että teimme jo 70-luvulla kotitaloustunnilla ruokia, jotka ovat trendikkäitä yhä edelleen.

Parasta tässä on se, että sitruunainen jälkiruoka valmistuu nopeasti ja helposti. Tarvitaan vain kermaa, sokeria ja sitruunamehua. En lakkaa hämmästelemästä, miten nerokkaasti keittiökemia toimii: ei tarvita liivatteita eikä hyytelöimisaineita, sillä hapan sitruunamehu saa kermasokeriliemen hyytymään. Se on melkein kuin taikaa.
Jälkiruoan maku on voimakkaan sitruunainen, joten pieni annos riittää. Kuten kuvasta näkyy, tarjoilin sitruunaherkun kanssa kesällä mustikoita, kun mustikka-aika oli parhaimmillaan. Yhtä hyvin kaveriksi sopivat vadelmat, mansikat, hedelmät tai vaikka suklaarouhe.

HIENO SITRUUNAJÄLKIRUOKA
3 dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl sitruunamehua

Sekoita kerma ja sokeri kattilassa. Keitä kolme, neljä minuuttia.
Ota kattila pois liedeltä ja sekoita sitruunamehu liemeen.
Maista, ja lisää tarvittaessa sokeria, jos maistuu liian kirpakalta.
Kaada pieniin jälkiruokamaljoihin tai vaikka liköörilaseihin. Peitä
ne tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään noin kolmeksi tunniksi.
Tarjoa marjojen, kermavaahdon tai suklaarouheen kanssa.

One Response to Silkkistä sitruunaa

  1. Ulla says:

    Lemon posset! Hauska nimi, ihan suomalaisittainkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO