29/10/2012

Vihreää ja terveellistä naposteltavaa

Ruokamaailman ilmiöt ja trendit leviävät nykyään salamannopeasti internetin välityksellä.
Kun joku ruokapalstan tai blogin pitäjä kokeilee jotain uutta, havaitsee sen hyväksi ja levittää sanaa, kaikki muutkin haluavat kokeilla.
Tänä syksynä yksi maukas ilmiö on ollut lehtikaalisipsit, joiden reseptiä on esitelty ruokalehdissä ja -blogeissaa. Minä sain vinkin tyttäreltäni.
Olin hiukan epäileväinen: miten kaalista muka saa rapeita sipsejä. Aina pitää kuitenkin kokeilla ja tällä kertaa kokeilu yllätti positiivisesti.

Tämän helpommalla ei terveellistä naposteltavaa kyllä voi tehdä. Kaalinlehdet huuhdellaan, kuivataan ja revitään sopiviksi suupaloiksi, joukkoon öljyä ja mausteita oman maun mukaan. Hetkeksi uuniin ja sitten herkuttelemaan: kannattaa tehdä heti iso annos, sillä nämä sipsit syödään hetkessä.

Lehtikaali tunnetaan meillä vielä aika huonosti, mutta sipsit ovat mainio tapa tutustua tähän supervihannekseen, joka on ravintoarvoltaan parhaita vihanneksiamme.
Lehtikaalin tummanvihreissä lehdissä on paljon C-vitamiinia, ja se sisältää myös runsaasti rautaa sekä A- ja B-vitamiinia. Sipsit maistuvat taatusti lapsillekin ja ovat monin verroin terveellisempiä kuin perunalastut.

LEHTIKAALISIPSIT 

Lehtikaalia
sitruunanmakuista oliiviöljyä
ripaus suolaa
(muita mausteita oman maun mukaan)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Huuhdo ja kuivaa kaalinlehdet huolella.
Leikkaa paksu lehtiruoti pois ja revi lehdet kulhoon sopiviksi suupaloiksi.
Lorauta joukkoon hiukan sitruunan makuista oliivi- tai rypsiöjyä tai muuta lempiöljyäsi. Sekoittele öljy käsin lehtiin niin, että ne maustuvat kauttaaltaan.
Mausta suolalla, ja mahdollisesti muillakin mausteilla, joista pidät.
Levitä kaalisipsit leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunissa 5–10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä sipsit kärähtävät helposti, ellei niitä vahdi.
Ota pelti pois uunista ja jäähdytä sipsit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO