23/11/2012

Ihanat koivet uunissa

Viikonlopuksi tulee usein rahdattua kotiin kassikaupalla ruokaa. Varsinkin silloin, jos on aavistus tai tieto, että syöjiä saattaa olla enemmän kuin kaksi. Joskus suunnitelmat muuttuvat, ja siinä sitä huomaa olevansa kuin hamsteri keskellä ruokavarastoa, jolla muonittaisi kokonaisen komppanian.

Hukkaan ei saisi mennä mitään, joten jos on esimerkiksi sulattanut pakkauksen kukonpojan koipia, niistä on myös tehtävä jotain. Eipä silti hätää, kukapa ei haluaisi kukonpoikaa. Meillä se ainakin tekee kauppansa tosi hyvin.
Keittokirjat ovat pullollaan monenlaisia hyviä linnunlihareseptejä, ja vaikka aina mielelläni kokeilen uusia juttuja, kukonpojan kohdalla päädyn aina samaan itse kehittelemääni reseptiin. Siinä yhdistyvät lempimakuni: valkosipuli, sitruuna ja lehtipersilja, joskus myös timjami ja rosmariini. Kun niitä sekoittaa voihin, syntyy mainio tahna, jolla kukonpoikiin saadaan kunnolla makua. Makua antaa myös valkoviini, josta en juomana perusta lainkaan. Ruoanlaittoon se sen sijaan sopii mainiosti.

Voi-yrttitahnan levittäminen koipien nahan alle on kieltämättä sottaista puuhaa, mutta maksaa vaivan. Homman voi yrittää hoitaa pienellä lastalla tai lusikalla, mutta parhaiten se mielestäni sujuu käsin. Ellei halua sotkea käsiään, ovat kertakäyttöhanskat oiva apu.

Uunissa kukonkoivet saavat ensin kuumassa rapean pinnan ja hautuvat sitten miedommassa lämmössä valkoviiniliemessä meheviksi. Samalla reseptillä voi tietysti valmistaa myös broilerinkoipia, mutta kun on päässyt kukonpojan makuun, ei toisia tipusia enää niin tee mieli.

Koipien kanssa voi tarjota mitä vaan. Perunasosetta, riisiä, pastaa tai salaatti. Minä tein tällä kertaa spelttijyvistä risottoa ja salaatin, johon laitoin tomaatin, kurkun ja vihreän salaatin lisäksi avokadoa ja suolapähkinöitä. Kastikkeeksi loraus sitruunaoliiviöljyä ja siinä se sitten olikin: yksinkertainen sunnuntailounas, jonka tähteistä riitti vielä alkuviikoksikin.

KUKKOPOIKAA VALKOVIINISSÄ
5 kukonpojan koipea
50 g voita
1 dl persiljasilppua
3 (tai 5) valkosipulin kynttä
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa
valkopippuria
2 dl valkoviiniä
1dl vettä
2 tl hunajaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Silppua persilja ja raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori. Sekoita ne pehmeän voin joukkoon.
Kuori valkosipulinkynnet ja purista myös ne voiseokseen.
Nostele kukonpojan koipien nahkaa varovasti irti lihasta ja levitä nahan alle voiseosta. Varo, ettei nahka mene rikki. Kun olet levittänyt voiseoksen, hiero koipiin suolaa ja valkopippuria.
Laita koivet laakeaan uunivuokaan, niin että ne eivät ole päällekkäin. Paista kovassa lämmössä noin 15 minuuttia, kunnes niiden pinta paahtuu ja alkaa rapeutua. Kaada vuokaan liemi, joka on sekoitettu valkoviinistä, vedestä ja hunajasta. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista kunnes koipien liha on aivan kypsää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO