11/01/2013

Intian makuja uunikalassa

Voisin syödä kalaa melkein joka päivä, mutta käytännössä meillä on kalapäivä useimmiten lauantaisin. Kala on milloin mitäkin, mieluiten ahventa, siikaa, kuhaa tai näin sydäntalvella myös haukea. Ellei oma ”hovikalastaja” ole sattunut poikkeamaan, saatan ostaa lohta. Ja vaikka kuinka mielelläni kokeilen kaikenlaista uutta, aika usein tulee tehtyä samantapaisia lohiruokia, esimerkiksi tomaattista lohikeittoa (löytyy Pilkkumin reseptiarkistosta), joka tekee aina kauppansa. Sitä olin aikeissa tehdä viimeksikin, kun kalaruokaa suunnittelin.

Olin jo ottanut valmiiksi esiin kalan, juurekset, sitruunan ja tomaattimurskan, kun yhtäkkiä tulikin kauhea mieliteko kermaiseen uunikalaan. Eikös niin sanota, että nainen saa muuttaa mieltään. Niin tein ja katsastin nopsasti, mistä aineksista uunilohen voisi värkätä. Soppa-aineet kaappiin, ja tilalle Intian makuja currya ja kurkumaa sekä rakuunaa, anisarominen fenkoli, pari sipulia ja purkillinen kaurakermaa. Lohi on sen verran rasvainen kala, ettei kerman välttämättä tarvitse olla tuhdeinta laatua, joten kaurakerma on hyvä vaihtoehto. Se on kokonaan kasvispohjainen, rasvaa on vain kymmenisen prosenttia, mutta silti se ei maistu keinotekoiselta niin kuin moni muu ruokakerma.

Pikaisesti keksitystä reseptistä syntyi yllättävän hyvä uunikala. Olisin voinut syödä pelkästään sitä salaatin kanssa, mutta muiden vatsaa ajatellen keitin varmuuden vuoksi lisukkeeksi perunalohkoja höyryssä. Ne saivat mausteekseen lehtipersiljasilppua, sormisuolaa ja muutaman voinokareen. Siinä se sitten oli, aika mukava talvinen ateria.

KELTAINEN UUNILOHI
n. 700–800 g lohifileetä
2 keskikokoista sipulia
1 pieni fenkoli
suolaa
2 tl currya
2 tl kurkumaa
1 rkl rakuunaa
1 rkl öljyä
2–2,5 dl kaurakermaa
1tl hunajaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl valkoista balsamicoa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Poista lohifileestä nahka ja leikkaa kala isoiksi kuutioiksi.
Levitä kuutiot voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle suolaa.
Kuori ja pilko sipuli, viipaloi fenkoli. Laita sipuli- ja fenkoliviipaleet lohikuutioiden päälle ja väliin.

Valmista lohelle liemi. Lorauta öljy esimerkiksi pieneen kulhoon, sekoita öljyyn curry ja kurkuma ja lämmitä seosta muutama sekunti mikrossa, jotta mausteista alkaa irrota aromia.Sekoita mausteseos kaurakermaan. Lisää hunaja, soijakastike ja balsamico ja kaada liemi kalapalojen päälle. Kalan ei tarvitse ”uida” liemessä, riittää, kun se melkein peittyy. Ripottele vuokaan vielä rakuunaa ja paista uunissa noin 45 minuuttia. Paistoaika riippuu lohifileekuutioiden paksuudesta.

One Response to Intian makuja uunikalassa

 1. Etsiresepti says:

  Blogissasi on monta hyvää reseptiä! Oletko kuullut reseptisivustosta Etsiresepti.fi?

  Jos olet kiinnostunut saamaan enemmän liikennettä omaan blogiisi tai muuten vain haluat löytää hyviä reseptejä, suosittelen että lähdet ilmaiseksi mukaan Etsiresepti.fi hakemistoon: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen

  Konsepti on jo olemassa monissa Euroopan maissa, ja meidän kauttamme blogit saavat viikottain jopa tuhansia vierailijoita.

  Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

  Ystävällisin terveisin,

  Etsiresepti
  http://www.etsiresepti.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO