Kaalipalleroita ja pistaaseja kuorimaan
En ole koskaan ollut ruusukaalifani. En tosin ole niitä kovin paljon syönyt sen paremmin kuin itse kokannut, mutta vähäisissäkin mielikuvissani nuo pikku pallerot ovat maistuneet jotenkin kitkeriltä. Onneksi makumieltymykset voivat muuttua, jos vain antaa siihen mahdollisuuden.
Ruusukaalit tekevät selvästi uutta tuloaan kotikeittiöihin ja ruokapöytiin. Kotimaisia ruusukaaleja on ollut kaupassa hyvin saatavilla ja jotenkin ne vaan alkoivat houkutella. Kauniin vihreitä kääröjä on nyt tullut poimittua ostoskoriin kerta jos toinenkin.
Ensin kokeilin ruusukaaleja muiden resepteillä ja sitten itse keksityillä ja sovelletuilla. Aika usein ne muiden reseptit ovat aina silloin hukassa kun niitä kaipaisi. Jäin heti ensimmäisestä kerrasta koukkuun ja nyt pikkukaaleja on syöty meillä monena viikonloppuna milloin lihan, milloin kanan kanssa.
Sen olen huomannut, ettei niistä mitään kovin monimutkaista kannata väsätä. Yksinkertainen on parasta. Tärkeintä on muistaa, ettei kypsennä ruusukaaleja liikaa, sillä ne ovat huomattavasti herkullisempia rapsakoina kuin pehmeänä mössönä. Pikainen kypsennys säilyttää myös kaalinlehdet kauniin vihreinä, pitkä haudutus muuttaa sävyn ikävän ruskeaksi.
Paitsi ruusukaalikausi minulla on myös pähkinäkausi. Tuppaan laittamaan erilaisia pähkinöitä vähän joka ruokaan. Joku tietysti nyt ajattelee, että hyi, epäterveellistä, pähkinöissähän on paljon rasvaa. Se on kuitenkin hyvää rasvaa, joten suon nämäkin herkut itselleni hyvällä omallatunnolla. Ruusukaalien kanssa sopivat mainiosti esimerkiksi pistaasipähkinät. Siinä sitä on sormiharjoituksia, kun ensin riipii tiukoista kaalipallukoista lehdet irti ja sen jälkeen availee pistaasien kuoria. Jos hätäisenä tunnettu meikäläinen jaksaa tämän käsityön, jaksatte tekin, sillä lopputulos palkitsee vaivan.
PÄHKINÄINEN RUUSUKAALI
300 g ruusukaalia
1 sipuli
1 rkl öljyä
0,5 – 1 dl vettä
suolaa
mustapippuria
1,5 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
Huuhtele ruusukaalit lävikössä. Poista jokaisesta kova kanta ja irrota jokainen pieni kaalinlehti. Jos lehdet ovat kovin tiukassa, irrottele niin paljon kuin pystyt, kaalin sisuksen voit viipaloita tai halkaista.
Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori pistaasipähkinät.
Laita kattilaan, vokkipannuun tai korkeareunaiseen paistinpannuun öljyä ja kuullota siinä sipuliviipaleet pehmeiksi.
Lisää joukkoon kaalinlehdet, pyöräytä muutama kerta öljyssä ja kaada kattilaan vesi. Laita kansi päälle ja anna kaalin höyrystyä napakankypsäksi n. 5-10 minuuttia.
Lisää pistaasipähkinät ja ota kansi pois kattilasta ja sekoittele hetki, jotta pähkinät pehmenevät hieman. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria.
Tarjoa ruusukaalilisäke liha-, kana- tai kalaruoan lisäkkeenä.
2 Responses to Kaalipalleroita ja pistaaseja kuorimaan
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Moikka !
tehtiin kans jouluna muksujen kans ruusukaaleista lisuketta
niille tehtiin sellanen sinappi/kermakastike…johan oli kitkeryys kaukana !
Tykkään kuitenkin niistä ihan sellasenaankin
En tiedä, mistä mielikuva kitkeristä ruusukaaleista oikein on tullut. Olen jossain saanut semmoisia ja siihen ruusukaalien syönti sitten jäi. Onneksi kokeilin niitä nyt itse. Ovat tosiaan hyviä vaikka vain höyryssä kypsennettyinä, sormisuolan ja voinokareen kanssa.