14/02/2013

Appelsiinin aromia ahveniin

En varmaan koskaan kyllästy kalaan. Se on kevyttä ja maukasta ruokaa ja valmistuu yleensä nopeasti. Mikään ei ole parempaa kuin esimerkiksi voissa valurautapannulla rapeapintaiseksi paistetut ahvenfileet.
Tänä talvena olen ollut onnentyttö, sillä ahvenia riittänyt, kiitos hovikalastajani eli ihanan isäni, joka anteliaasti aina jakaa saaliinsa kanssani. Arvostan suuresti sitä, että saan kalat valmiiksi käsiteltyinä ja taatusti tuoreina, sillä usein saalis päätyy ruokapöytään samana päivänä kuin se on nostettu järvestä.

En yleensä ”uita” kalaruokia kermassa tai muissa raskaissa kastikkeissa, sillä haluan, että kala maistuu kalalta eikä joltain muulta. Viikonloppuna innostuin kuitenkin kokeilemaan, miten appelsiini ja ahvenet sopivat yhteen. Siitä syntyikin vallan mainio makuliitto.
Kun appelsiininkuorta kuullottaa kattilassa sipulin kanssa, lisää joukkoon hedelmän mehun ja kermaa, saa kastikkeeseen hienon aromin. Appelsiini maistuu yllättävän lempeältä, mutta soosin kaipaamaa ”särmää” saa tilkasta valkoista balsamicoa ja dijonsinapista.

Olen myös oppinut käyttämään kalaruoissa kalakastiketta, siis sitä valmista pullossa olevaa maustekastiketta, jota käytetään varsinkin aasialaisilla ruoissa. Sitä kannattaa kokeilla varovasti, sillä se on aika suolaista. Kastikkeen tuoksu ei ole paras mahdollinen, mutta siitä ei kannata välittää, tärkeintä on se, että kastikkeella saa ruokiin todella hyvän maun. Yhtä hyvin voi toki käyttää kalafondia tai kalaliemikuutioita. Tässä tapauksessa liemikuutiota kannattaa ripotella kastikekeseen vähän kerrallaan, ettei siitä tule liian suolaista.

Ja mitäpä olisi kastike ilman yrttejä: tuoreen timjamin lehdet antavat makusinfoniaan hienostuneen säväyksen. Aina ei tuoretta timjamia ole saatavilla, mutta persiljaakin voi käyttää. Jos haluaa hienostella, valmiin kastikkeen voi siivilöidä, niin siitä saa sileän ja samettisen. Tämän ruoan kanssa sopivat parhaiten tavalliset keitetyt perunat. Itse en välttämättä kaipaisi edes perunoita, sillä voisin hyvin syödä ahvenet pelkän kastikkeen ja vaikka ruisleivän kanssa.

AHVENET APPELSIINIKASTIKKEESSA

600–700 g ahvenfileitä
suolaa
pippuria
voita paistamiseen

Kastike:
1-2 salottisipulia tai 1 keltasipuli
1 appelsiini
öljyä
2,5 dl kermaa
1 rkl kalakastiketta tai kalafondia
1 tl valkoista balsamicoa
1 tl dijonsinappia
(tarvittaessa suolaa)
tuoretta timjamia tai persiljaa

Tee ensin kastike.
Pese appelsiini lämpimällä vedellä ja juuresharjalla. Kuivaa huolellisesti ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista appelsiinista mehu talteen.
Kuori ja silppua sipuli. Lorauta kattilaan tilkka öljyä ja kuullota siinä hetki sipulisilppua ja appelsiininkuoriraastetta. Lisää joukkoon kerma, appelsiinin mehu, kalakastike, balsamico ja sinappi. Anna kiehua hetki miedolla lämmöllä ja tarkista maku. Lisää timjami tai persilja juuri ennen tarjoilua.
Ripottele ahvenfileille suolaa ja pippuria. Paista voissa rapeiksi.
Kokoa annos lautaselle: ensin kastiketta alle ”peiliksi”, päälle ahvenfileitä kauniiksi keoksi ja kylkeen keitettyjä perunoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO