Appelsiinin aromia ahveniin
En varmaan koskaan kyllästy kalaan. Se on kevyttä ja maukasta ruokaa ja valmistuu yleensä nopeasti. Mikään ei ole parempaa kuin esimerkiksi voissa valurautapannulla rapeapintaiseksi paistetut ahvenfileet.
Tänä talvena olen ollut onnentyttö, sillä ahvenia riittänyt, kiitos hovikalastajani eli ihanan isäni, joka anteliaasti aina jakaa saaliinsa kanssani. Arvostan suuresti sitä, että saan kalat valmiiksi käsiteltyinä ja taatusti tuoreina, sillä usein saalis päätyy ruokapöytään samana päivänä kuin se on nostettu järvestä.
En yleensä ”uita” kalaruokia kermassa tai muissa raskaissa kastikkeissa, sillä haluan, että kala maistuu kalalta eikä joltain muulta. Viikonloppuna innostuin kuitenkin kokeilemaan, miten appelsiini ja ahvenet sopivat yhteen. Siitä syntyikin vallan mainio makuliitto.
Kun appelsiininkuorta kuullottaa kattilassa sipulin kanssa, lisää joukkoon hedelmän mehun ja kermaa, saa kastikkeeseen hienon aromin. Appelsiini maistuu yllättävän lempeältä, mutta soosin kaipaamaa ”särmää” saa tilkasta valkoista balsamicoa ja dijonsinapista.
Olen myös oppinut käyttämään kalaruoissa kalakastiketta, siis sitä valmista pullossa olevaa maustekastiketta, jota käytetään varsinkin aasialaisilla ruoissa. Sitä kannattaa kokeilla varovasti, sillä se on aika suolaista. Kastikkeen tuoksu ei ole paras mahdollinen, mutta siitä ei kannata välittää, tärkeintä on se, että kastikkeella saa ruokiin todella hyvän maun. Yhtä hyvin voi toki käyttää kalafondia tai kalaliemikuutioita. Tässä tapauksessa liemikuutiota kannattaa ripotella kastikekeseen vähän kerrallaan, ettei siitä tule liian suolaista.
Ja mitäpä olisi kastike ilman yrttejä: tuoreen timjamin lehdet antavat makusinfoniaan hienostuneen säväyksen. Aina ei tuoretta timjamia ole saatavilla, mutta persiljaakin voi käyttää. Jos haluaa hienostella, valmiin kastikkeen voi siivilöidä, niin siitä saa sileän ja samettisen. Tämän ruoan kanssa sopivat parhaiten tavalliset keitetyt perunat. Itse en välttämättä kaipaisi edes perunoita, sillä voisin hyvin syödä ahvenet pelkän kastikkeen ja vaikka ruisleivän kanssa.
AHVENET APPELSIINIKASTIKKEESSA
600–700 g ahvenfileitä
suolaa
pippuria
voita paistamiseen
Kastike:
1-2 salottisipulia tai 1 keltasipuli
1 appelsiini
öljyä
2,5 dl kermaa
1 rkl kalakastiketta tai kalafondia
1 tl valkoista balsamicoa
1 tl dijonsinappia
(tarvittaessa suolaa)
tuoretta timjamia tai persiljaa
Tee ensin kastike.
Pese appelsiini lämpimällä vedellä ja juuresharjalla. Kuivaa huolellisesti ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista appelsiinista mehu talteen.
Kuori ja silppua sipuli. Lorauta kattilaan tilkka öljyä ja kuullota siinä hetki sipulisilppua ja appelsiininkuoriraastetta. Lisää joukkoon kerma, appelsiinin mehu, kalakastike, balsamico ja sinappi. Anna kiehua hetki miedolla lämmöllä ja tarkista maku. Lisää timjami tai persilja juuri ennen tarjoilua.
Ripottele ahvenfileille suolaa ja pippuria. Paista voissa rapeiksi.
Kokoa annos lautaselle: ensin kastiketta alle ”peiliksi”, päälle ahvenfileitä kauniiksi keoksi ja kylkeen keitettyjä perunoita.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- lokakuu 2024 (1)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)