11/04/2013

Helppo herkku omenoista

Ostin kaupasta pussillisen luomuomenoita, kun ne näyttivät niin houkuttelevilta. Maku olikin hyvä, mutta omenat sen verran kovia, ettei niitä tehnyt mieli siitä vain rouskuttaa välipalaksi. Pari omenaa pilkoin salaatin joukkoon, mutta pari jäi jäljelle, joten niille piti keksiä jotain käyttöä. Mitään uutta ja ihmeellistä ei pälkähtänyt mieleen, joten päädyin tekemään ompuista jälkiruokaa.

Pääsiäisen jälkeen raaka-ainevarastot olivat aika tyhjät, mutta kaapista löytyi omenoiden kaveriksi sentään pussillinen pähkinäsekoitusta, tilkka mantelilikööriä ja pakastimesta vaniljajäätelöä. Kuoritut omenalohkot ja pähkinät pehmenivät kummasti paistinpannulla voin ja ruokosokerin maustamana. Loraus mantelilikööriä kruunasi makuyhdistelmän.
Annoin omena-pähkinäseoksen jäähtyä haaleaksi ennen tarjoamista. Lisukkeeksi kunnon kimpaleet vaniljajäätelöä ja päälle vielä ripsaus kanelia. Tämän helpommin ja nopeammin ei juuri jälkiruokaa tee.

Resepti on helppo, vaikka en tällä kertaa annakaan aineksista tarkkoja määriä. Niiden määrä riippuu siitä, monelleko jälkiruokaa tekee ja paljonko omenoita käyttää. Kukin makunsa mukaan eli pähkinöitä, sokeria, voita ja likööriä voi jokainen laittaa juuri sellaisessa suhteessa kuin tahtoo.

PÄHKINÄINEN OMENAPAISTOS

omenoita
erilaisia pähkinöitä
ruokosokeria tai fariinisokeria
voita
kanelia
mantelilikööriä tai sitruslikööriä

Kuori ja pilko omenat.
Sulata paistinpannulla tai kattilassa voi ja ruokosokeri.
Lisää joukkoon omenalohkot ja pähkinät ja sekoittele hyvin
voi-sokeriseoksen kanssa.
Anna paahtua miedolla lämmöllä, kunnes omenat pehmenevät.
Älä silti paista niitä ”mössöksi”.
Lisää loppuvaiheessa joukkoon loraus mantelilikööriä.
Kun omenat ovat sopivan pehmeitä, ota pannu pois liedeltä ja anna jälkiruoan jäähtyä haaleaksi (tai kylmäksi, jos haluat).
Nostele omena-pähkinäpaistos jälkiruokamaljoihin. Annostele kaveriksi vaniljajäätelöä ja ripottele päälle kanelia.
Jos haluat, voit lorauttaa mausteeksi vielä tilkan likööriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO