18/06/2013

Kurkumankeltaista kukkakaalia

Kesä on kotikokille ihanaa aikaa, kun saatavilla on yllin kyllin uuden satokauden marjoja, juureksia ja vihanneksia. Sesonki alkoi varhaiskaalista ja nyt ostoskoriin voi poimia jo monenlaista muutakin, esimerkiksi nippuporkkanoita, uusia perunoita ja sipuleita, jopa kukkakaalia.

Tunnen aika monta ihmistä, jotka eivät voi sietää kukkakaalia. Kun heitä vähän tenttaa, syy selviää: he ovat syöneet vain vetisen harmaata, ylikypsäksi keitettyä kukkakaalia, joten eipä heitä voi siitä moittia. Ei olisi minunkaan herkkuruokaani, mutta onneksi kukkakaalista voi tehdä paljon muutakin, esimerkiksi salaattia (katso Pilkkumi syyskuu 2011) ja kurkumalla keltaiseksi värjättyä paistosta.

Keltainen kukkakaalipaistos sopii hyvin kesäaterioille esimerkiksi grilliruoan lisukkeena. Se maistuu yhtä hyvältä lihan, kalan ja kanan seuralaisena. Kurkuma ja curry antavat paistokseen hiukan itämaisen vivahteen ja mainiosti kukkakaalin kanssa sopivat myös pistaasipähkinät ja lehtipersilja. Lehtipersilja on kähärälehtistä sisartaan aromikkaampi, mutta se kähäräinen, tavallinenkin persilja sopii tähän ruokaan vallan hyvin.
Tätäkin ruokaa tehdessä pitää muistaa, että kukkakaalia ei saa paistaa liian kypsäksi. Rakenteen pitää olla rapsakka, sillä ”ylikypsänä” maku kärsii.

KUKKAKAALIPAISTOS
n. 600–700 g kukkakaalia
2 dl kuorittuja, suolattuja pistaasipähkinöitä
1 rkl kurkumaa
1 tl currya
maun mukaan mustapippuria ja suolaa
reilu nippu persiljaa
öljyä
voita

Poista kukkakaalista kova kanta ja leikkaa aika pieniksi ”muruiksi”.
Kuori pistaasipähkinät, joita voit myös halutessasi rouhia hiukan pienemmiksi. Kokonaisetkin toki käyvät. Silppua persilja.
Lorauta paistinpannulle öljyä ja lisää nokare voita ja sekoita joukkoon kurkuma ja curry. Sekoittele mausteita hetki öljyssä, jotta niistä alkavat maut irrota. Lisää kukkakaalimurut ja pistaasipähkinät ja paista niitä vain sen verran, että kukkakaalin rakenne pysyy napakkana. Sekoita joukkoon persiljasilppu, mausta paistos mustapippurilla ja suolalla.
Tarjoa heti lämpimänä lihan tai kalan kanssa. Paistos käy myös kevyestä kasvisateriasta leivän kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO