5/07/2013

Mansikkakakku tiramisun tapaan

Olen enemmän pullaihminen kuin kakkuihminen. Ainut kakku, jota voisin syödä vaikka kuinka paljon, on italialaisherkku tiramisu. Italiassa sitä syödään jälkiruokana ja kahvikakkuna ympäri vuoden, mutta jostain syystä se sopii minun mielestäni paremmin viileään vuodenaikaan kuin kesään.

Tiramisun täyteläisyys syntyy mascarponejuustosta, jota onneksi voi käyttää muissakin kakuissa. Näin kesällä esimerkiksi suklaisessa mansikkakakussa.
Suklaan ja mansikoiden makuun sopii mainiosti myös minttu, jota kasvaa meillä melkeinpä pensasaitana yrttimaalla.

Tämän kakun resepti on jostain vuosien takaa, mutta toimii edelleen hyvin. Kakusta tulee hyvin matala, melkein piirakkamainen ja sen mehevyyden salaisuus on taikinaan tulevassa tuorejuustossa. Kakkuun ei tule lainkaan varsinaista rasvaa, tuorejuusto korvaa sen, ja on samalla paljon kevyempää kuin voi.
Koristelin kakun mansikoilla, mutta kun mansikka-aika on ohi, kakun päälle voi ripotella yhtä hyvin tuoreita mustikoita tai vadelmia tai vaikka molempia.
Ihana muunnelma syntyy myös siten, että paahtaa kuivalla paistinpannulla pistaasipähkinöitä, antaa niiden jäähtyä ja ripottelee joukkoon hiukan ruokosokeria. Pistaasit sopivat kakkuun erityisen hyvin mustikoiden kanssa. Ja jos oikein haluaa jäljitellä tiramisua, kakun voi ennen koristelua kostuttaa kevyesti vahvalla kahvilla, joka on maustettu manteliliköörillä. Välttämätöntä se ei ole, sillä kakku on jo itsessään aika kostea, kunhan varoo paistamasta sitä liikaa.

Suklaakakkupohja
3  munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 vaniljatanko
1 rkl pikakahvijauhetta (ei ole pakko laittaa)
ripaus suolaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
(1rkl konjakkia tai mantelilikööriä)

Kakun päälle
1 dl kuohukermaa
1 prk mascarponejuustoa
ripaus sokeria
tummaa kaakaojauhetta
tuoreita mansikoita tai muita marjoja
tuoreita mintunlehtiä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko ja kaavi vaniljan siemenet talteen veitsellä. Sekoita keskenään kuivat aineet ja vanilja ja lisää munavaahtoon yhdessä notkistetun tuorejuuston ja konjakin kanssa.
Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mascarpone-juuston joukkoon. Mausta ripauksella sokeria. Sokeria ei kannata laittaa paljon, sillä tämän kakku ei saa olla ”äkkimakea”.
Levitä mascarpone-kermavaahto kakun päälle. Ripottele kaakaojauhe siivilän läpi tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. Halkaise mansikat ja asettele ne ”pystyyn” kakun päälle. Koristele kakun reunat tuoreilla mintunlehdillä.
Marscarpone-kermavaahdon ja mansikat voi tarjota  kakkuviipaleiden kanssa myös erikseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO