15/08/2013

Satokauden uusi suosikki

Hupsista miten aika rientää. Heinäkuussa suunnittelin, että kesäloman aikana päivitän ahkerasti Pilkkumiin uusia reseptejä, kun on enemmän aikaa kokkaamiseen. Vaan mitä vielä! Loman alku oli yhtä viipotusta sinne ja tänne, joten kotikeittiössä ei tullut kovin montaa ateriaa syötyä.

Inspiraatiosta ei kyllä ole ollut pulaa, niin ihana on aina uusi satokausi, joka tarjoaa yllin kyllin raaka-aineita. Paras aika on oikeastaan nyt, kun kasvimaalta saa päivittäin hakea pinaattia, pensaspapuja, sipuleita ja salaattia. Kaikilla ei ole omaa kasvimaata, mutta onneksi myös kaupoissa on tarjolla paljon uuden sadon kotimaisia kasviksia. Tosi mukavaa on se, että tuttujen kaalien, porkkanoiden ja punajuurien rinnalle on vihannestiskeihin otettu myös uusia lajikkeita.

Itse olen vallan ihastunut kyssäkaaliin, jota voi käyttää ruoanlaitossa samaan tapaan kuin lanttua tai naurista. Sen lempeä maku sopii yhtä hyvin lämpimiin kuin kylmiin ruokiin. Omasta mielestäni se on parasta raakana salaateissa.
Tosi hyvä yhdistelmä on salaatti, jossa on kyssäkaalin lisäksi avokadoa ja avomaankurkkua. Kaikki ainekset ovat vihreitä, joten salaatista tulee kaiken lisäksi kaunis. Väriläiskiksi sopivat punasipuliviipaleet. Kastikkeeksi ei tarvita muuta kuin hunajalla maustettua sitruunamehua. Sitruunasta on sekin ilo, että se estää avokadoa tummumasta.

KYSSÄKAALISALAATTI
1 pieni kyssäkaali
2 avokadoa
3 avomaankurkkua
pieni punasipuli

Kastike
1 sitruunan mehu
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Kuori kyssäkaali ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja kuutioi avokado ja avomaankurkut ja sekoita kyssäkaaliraasteeseen. Pilko tai viipaloi joukkoon myös punasipuli.
Purista sitruunasta mehu ja mausta se hunajalla. Sekoita hyvin salaatin joukkoon, mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO