11/09/2013

Herkullista linnunlihaa

Totesimme ystävän kanssa tässä yhtenä päivänä, että kun keksii tai löytää oikein hyvän reseptin, sitä ei kannata käyttää liian usein. Ensimmäisellä kerralla koettu ihana elämys väljähtyy, jos samaa herkkuruokaa on pöydässä parin viikon välein.
Tunnustanpa kuitenkin nyt tässä, että olen tänä kesänä hiukan poikennut tästä säännöstä. Meillä on nimittäin syöty aika monta kertaa kalkkunaleikkeistä tehtyjä raejuustotäytteisiä kääröjä. Ei tosin ihan parin viikon välein, mutta melkeinpä kerran kuussa.

Olen aina pitänyt linnunlihasta, kukonpojat ovat suosikkejani, mutta keväällä ihastuin myös kalkkunanlihaan. Toki olen sitä käyttänyt ennenkin, mutta kun broileri ei oikein maistu, aloin ostaa kalkkunaa entistä useammin. Se on maukasta ja kypsyy todella nopeasti, joten esimerkiksi työpäivän jälkeen saa ruoan pöytään aika äkkiä, kun vain paistaa kalkkunan fileepihvit pannulla ja tekee niiden kaveriksi hyvän salaatin.
Useimmiten olenkin vain paistanut pihvit, mutta halusin välillä kokeilla jotain muuta ja niin syntyi tämä resepti. Ilmakuivattu kinkku tuo kääröihin sopivaa suolaisuutta ja on hyvä vastapaino lempeälle raejuustotäytteelle. Toki kääröt voi kietoa myös amerikanpekoniin, mutta ilmakuivattu kinkku on minun mielestäni huomattavasti maukkaampaa.

Alun perin olisin halunnut täytteeksi italialaista ricotta-juustoa, joka muistuttaa raejuustoa, mutta on miedompaa. Ricottaa ei vielä alkukesästä kotikylästä saanut, mutta nyt on sekin puute korjattu, kiitos kaupan hyvän palvelun. Ehkäpä syksyn saan aikaan vielä reseptin, jossa voi kokeilla ricottaa.

RAEJUUSTOTÄYTTEISET KALKKUNAKÄÄRÖT
8 kpl maustamattomia kalkkunan ohutleikkeitä
1 pkt ilmakuivattua kinkkua

marinadi:
2 sitruunan mehu
2 rkl fariinisokeria
4 rkl rypsi -tai oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä pilkottuina
tuoreita yrttejä, esimerkiksi timjamia

mausteet:
currya
paprikajauhetta
mietoa chilirouhetta
suolaa

täyte:
1 prk pehmeää raejuustoa
nippu lehtipersiljaa (tai tavallista)
2 tl sinappia

Nuiji kalkkunaleikkeitä hiukan ohuemmiksi. Sekoita keskenään marinadin ainekset ja laita leikkeet marinadiin muutamaksi tunniksi. Ota leikkeet liemestä, kuivaa hyvin ja mausta ripauksella currya, paprikajauhetta, chilirouhetta ja suolaa. Silppua lehtipersilja ja sekoita se hyvin pehmeään raejuustoon. Lisää joukkoon sinappi.
Nosta jokaiselle leikkeelle sopiva nokare raejuustotäytettä, rullaa varovasti ja kääri rullan ympärille viipale ilmakuivattua kinkkua. Nosta kääröt voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes kalkkunakääröt ovat kauniin kullanruskeita. Kypsymisaika riippuu leikkeiden paksuudesta, mutta kannattaa muistaa, että kalkkunaa ei kannata kypsentää liikaa, ettei siitä tule sitkeää ”kengänpohjaa”.
Tarjoa keitettyjen perunoiden, pastan tai riisin sekä salaatin kanssa.

 

4 Responses to Herkullista linnunlihaa

 1. Ulla says:

  Täytteeseen voisi sopia myös pinaatti, nokkonen tai salvia.

 2. Maikku says:

  Totta puhut Ulla, niin voisi, varsinkin pinaatti ja salvia kuulostavat hyviltä. Ja jos vielä raastaisi mausteeksi sitruunankuorta, siitäkin voisi syntyä hyvä yhdistelmä muiden täytteiden kanssa.

 3. Päivi rosqvist says:

  Oikein hyvä resepti! Kiitos paljon

  • Maikku says:

   Mukavaa,että pidit reseptistä. Toivottavasti löydät myös muita, joita haluat kokeilla.
   T. Marja-Liisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO