17/10/2013

Päärynää piirakkaan

Siitä riemusta, että ricotta-juustoa on nyt käden ulottuvilla, olen kokeillut sitä paitsi ruokiin, myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Molempiin juusto sopii mainiosti, sillä sen lempeää makua voi höystää milloin milläkin.
Hyvä makuliitto syntyy inkivääristä, vaniljasta, sitruunasta ja ricottasta. Ja kun täytteeseen tulee sokeria vain vähän, se kelvannee niillekin, jotka eivät ole äkkimakean ystäviä. Jos äitelämpää kaipaa, voi piirakan kanssa tarjota vaikka vaniljakastiketta.

RICOTTA-PÄÄRYNÄPIIRAS

pohja
100 g voita
100 g rahkaa
100 g tomusokeria
1 muna
noin 3 dl vehnäjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja tai spelttijauhoja

täyte
2 päärynää
1 prk ricotta-juustoa
1 keltuainen
½ dl tomusokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl vaniljasokeria
1tl inkivääriä
hasselpähkinöitä
(hampunsiemeniä)

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kuori ja viipaloi päärynät, laita ne lautaselle ja purista päälle sitruunamehua, etteivät ne tummu.
Vaahdota voi, rahka ja tomusokeri ja lisää joukkoon muna hyvin sekoittaen. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita hyvin. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.
Sekoita ricottaan keltuainen, tomusokeri, mausteet ja raastettu sitruunankuori ja levitä täyte taikinan päälle vuokaan. Valuta päärynäviipaleet sitruunamehusta huolellisesti ja asettele piirakan koristeeksi.
Rouhi hasselpähkinöitä ja ripottele ne piirakan päälle. Myös hampunsiemenet sopivat hyvin koristeeksi ja mausteeksi.
Paista piirakkaa noin 45 minuuttia tai kunnes täyte on kokonaan kiinteytynyt. Tarjoa jäähtyneenä kahvin tai teen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO