Appelsiinin aromia paistokseen
Maa-artisokat ovat ihanan makuisia, mutta hankalia kasvattaa. Tai helpostihan ne kasvavat, mutta leviävät tavattomasti. Onneksi työkaveri hoitaa viljelyhommat (kiitos Satu) ja lahjoittaa ystävällisesti minulle osan sadosta. Ihan pyyteettömästi ei artisokkaämpärillinen irtoa: vaatimuksena on, että kehitän uuden reseptin. Tällä kertaa siitä tuli appelsiininen artisokkapaistos. Appelsiini sopii yllättävän hyvin maa-artisokan makuun, ja kun joukkoon laittaa vielä valkosipulia ja parmankinkkua, syntyy aika maukas paistos. Hyvän kasvisversion paistoksesta saa jättämällä parmankinkun pois. Jos tekee isomman satsin, se käy koko ateriasta, mutta yhtä hyvin artisokkapaistos voi olla pääruuan lisuke. Maistuu myös uudelleen lämmitettynä.
APPELSIINIARTISOKAT
n. 600 grammaa maa-artisokkia
1 iso appelsiini
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
öljyä (paistamiseen)
nokare voita
0,5 dl kermaa
mustapippuria
50–100 g pecorino-juustoa
100 g parmankinkkua
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori maa-artisokat, paloittele ne reiluhkoiksi paloiksi. Laita palat kylmään veteen ja purista joukkoon sitruunasta mehua, jotta artisokat eivät tummu.
Pese appelsiini hyvin kuumalla vedellä, kuivaa, ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista appelsiinista mehu.
Pilko parmankinkku pieniksi kuutioiksi ja paista rapeaksi kuumalla pannulla tai kasarissa. Siirrä kinkkusilppu sen jälkeen toiseen astiaan odottamaan. Älä huuhdo pannua, vaan kuori ja pilko valkosipuli ja sipuli ja laita ne kuullottumaan parmankinkusta irronneeseen rasvaan. Jos teet kasvisversion, kuullota sipulit öljytilkassa.
Valuta maa-artisokat hyvin vedestä, lisää pannulle hiukan öljyä ja laita maa-artisokkakuutiot paistumaan. Sekoita joukkoon appelsiininkuoriraaste ja appelsiinin mehu. Lisää joukkoon nokare voita antamaan makua.
Paista artisokkia melko kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat hieman väriä. Kun maa-artisokat ovat melkein pehmeitä, siirrä ne voideltuun uunivuokaan. Lorauta vuokaan myös kerma. Sekoittele joukkoon osa parmankinkusta, jätä osa ”koristelua” varten.
Raasta sekaan pecorino-juusto (juustoa voi laittaa vähän maun mukaan, määrä riippuu siitä, miten tuhtia ruoasta haluaa) ja sekoittele hyvin. Laita vuoka uuniin ja paista, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin. Kun paistos on valmis, ripottele päälle loput parmankinkusta ja tarjoa lisukkeena tai pääruokana.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)