19/11/2013

Appelsiinin aromia paistokseen

Maa-artisokat ovat ihanan makuisia, mutta hankalia kasvattaa. Tai helpostihan ne kasvavat, mutta leviävät tavattomasti. Onneksi työkaveri hoitaa viljelyhommat (kiitos Satu) ja lahjoittaa ystävällisesti minulle osan sadosta. Ihan pyyteettömästi ei artisokkaämpärillinen irtoa: vaatimuksena on, että kehitän uuden reseptin. Tällä kertaa siitä tuli appelsiininen artisokkapaistos. Appelsiini sopii yllättävän hyvin maa-artisokan makuun, ja kun joukkoon laittaa vielä valkosipulia ja parmankinkkua, syntyy aika maukas paistos. Hyvän kasvisversion paistoksesta saa jättämällä parmankinkun pois. Jos tekee isomman satsin, se käy koko ateriasta, mutta yhtä hyvin artisokkapaistos voi olla pääruuan lisuke. Maistuu myös uudelleen lämmitettynä.

APPELSIINIARTISOKAT 
n. 600 grammaa maa-artisokkia
1 iso appelsiini
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
öljyä (paistamiseen)
nokare voita
0,5 dl kermaa
mustapippuria
50–100 g pecorino-juustoa
100 g parmankinkkua

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori maa-artisokat, paloittele ne reiluhkoiksi paloiksi. Laita palat kylmään veteen ja purista joukkoon sitruunasta mehua, jotta artisokat eivät tummu.
Pese appelsiini hyvin kuumalla vedellä, kuivaa, ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista appelsiinista mehu.
Pilko parmankinkku pieniksi kuutioiksi ja paista rapeaksi kuumalla pannulla tai kasarissa. Siirrä kinkkusilppu sen jälkeen toiseen astiaan odottamaan. Älä huuhdo pannua, vaan kuori ja pilko valkosipuli ja sipuli ja laita ne kuullottumaan parmankinkusta irronneeseen rasvaan. Jos teet kasvisversion, kuullota sipulit öljytilkassa.
Valuta maa-artisokat hyvin vedestä, lisää pannulle hiukan öljyä ja laita maa-artisokkakuutiot paistumaan. Sekoita joukkoon appelsiininkuoriraaste ja appelsiinin mehu. Lisää joukkoon nokare voita antamaan makua.
Paista artisokkia melko kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat hieman väriä. Kun maa-artisokat ovat melkein pehmeitä, siirrä ne voideltuun uunivuokaan. Lorauta vuokaan myös kerma. Sekoittele joukkoon osa parmankinkusta, jätä osa ”koristelua” varten.
Raasta sekaan pecorino-juusto (juustoa voi laittaa vähän maun mukaan, määrä riippuu siitä, miten tuhtia ruoasta haluaa) ja sekoittele hyvin. Laita vuoka uuniin ja paista, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin. Kun paistos on valmis, ripottele päälle loput parmankinkusta ja tarjoa lisukkeena tai pääruokana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO