Marskin lempiruoka aloittaa arjen
Pitkien pyhien jälkeen on palattu arkeen, keittiössäkin. Yksinkertaiset ruoat maistuvat juhlaherkkujen jälkeen uskomattoman hyviltä. Tosin sää vaikuttaa yllättävän paljon siihen, mitä milloinkin tekee mieli. Tuhdit lihapadat ja mausteiset keitot ovat vielä saaneet odottaa; niitä tehdään vasta sitten, kun ulkona paukkuu pakkanen.
Meillä talviruokiin kuuluu myös marsalkka Mannerheimin Suomeen tuoma vorschmack, lihasta ja sillistä valmistettu mureke. Kerrotaan, että Marski ihastui siihen Puolassa ja toi reseptin tuliaiseksi kotimaahan. Lihan ja sillin tai anjoviksen yhdistelmä kuulostaa kammottavalta. Tunnustan, että olin itsekin pitkään epäluuloinen tämän ruoan suhteen, vaikka yleensä syön aika ennakkoluulottomasti kaikkea. Mutta kun ensimmäisen kerran itse tein vorschmackia, mieli muuttui, sillä maku on herkullinen. Sen salaisuus on paitsi raaka-aineiden yhdistelmässä, myös pitkässä kypsennysajassa.
Vorschmackista on monta muunnelmaa. Oman ohjeeni olen kirjoittanut reseptivihkoon jostain lehdestä kauan sitten, ja kun olen sen hyväksi havainnut, en ole muita kokeillutkaan. Olen aina käyttänyt vorschmackiin hirvenjauhelihaa, mutta hyvää tulee varmasti naudanlihasta, lampaasta puhumattakaan.
Vorschmack on yhtä hyvin alkuruoka kuin pääruoka, riippuu siitä, miten sen tarjoaa. Useimmiten lisukkeina tarjotaan etikkapunajuuria, suolakurkkua ja smetanaa. Meillä vorschmackia syötiin viimeksi fenkoli-sinihomejuusto-omenasalaatin, keitettyjen kananmunien, marinoitujen punajuurien, kapristen ja saaristolaisleivän kanssa. Kukin kokki keksiköön mieleisensä yhdistelmän.
VORSCHMACK
n. 500 g hirven, naudan tai lampaanjauhelihaa
1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä
6–8 anjovisfileetä
2 rkl tomaattipyreetä
1 suolakurkku
1 dl lihalientä
120 g smetanaa tai ranskankermaa
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja pilko punasipuli ja valkosipulinkynnet. Levitä jauheliha ja sipuli leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda uunissa noin 15 minuuttia.
Laita paahtunut jauheliha monitoimikoneen kulhoon muiden aineiden kanssa ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Seoksen pitää jäädä löysähköksi.
Kaada jauhelihaseos voideltuun uunivuokaan. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen ja paista vorscmackia noin 1,5–2 tuntia. Anna jäähtyä ja muotoile vorschmackista kahden lusikan avulla munanmuotoisia palloja lautaselle. Tarjoa esimerkiksi etikkapunajuurien, suolakurkun, smetanan ja uuniperunoiden kanssa.
2 Responses to Marskin lempiruoka aloittaa arjen
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Tekisipä mieleni kokeilla..kuulostaa mielenkiintoselta
Tartteeks täsä ny monitoimikonekki lähtee ostaan ?
Jari,
tässä reseptissä masiinasta on kyllä ehdottomasti apua. Voihan sitä yrittää sauvasekoittimellakin saada aikaan sopivaa seosta, mutta voi olla ettei onnistu. Kaikki aineet pitää kyllä saada tasaiseksi ja hienoksi, muuten syntyy tavallinen lihamureke. Suosittelen kyllä muutenkin jonkinmoisen monitoimikoneen hankintaa, siitä on ruuanlaitossa paljon iloa. Itse ostin juuri uuden, kun vanha sanoi sopimuksen irti 30 vuoden käytön jälkeen.