9/01/2014

Marskin lempiruoka aloittaa arjen

Pitkien pyhien jälkeen on palattu arkeen, keittiössäkin. Yksinkertaiset ruoat maistuvat juhlaherkkujen jälkeen uskomattoman hyviltä. Tosin sää vaikuttaa yllättävän paljon siihen, mitä milloinkin tekee mieli. Tuhdit lihapadat ja mausteiset keitot ovat vielä saaneet odottaa; niitä tehdään vasta sitten, kun ulkona paukkuu pakkanen.

Meillä talviruokiin kuuluu myös marsalkka Mannerheimin Suomeen tuoma vorschmack, lihasta ja sillistä valmistettu mureke. Kerrotaan, että Marski ihastui siihen Puolassa ja toi reseptin tuliaiseksi kotimaahan. Lihan ja sillin tai anjoviksen yhdistelmä kuulostaa kammottavalta. Tunnustan, että olin itsekin pitkään epäluuloinen tämän ruoan suhteen, vaikka yleensä syön aika ennakkoluulottomasti kaikkea. Mutta kun ensimmäisen kerran itse tein vorschmackia, mieli muuttui, sillä maku on herkullinen. Sen salaisuus on paitsi raaka-aineiden yhdistelmässä, myös pitkässä kypsennysajassa.

Vorschmackista on monta muunnelmaa. Oman ohjeeni olen kirjoittanut reseptivihkoon jostain lehdestä kauan sitten, ja kun olen sen hyväksi havainnut, en ole muita kokeillutkaan. Olen aina käyttänyt vorschmackiin hirvenjauhelihaa, mutta hyvää tulee varmasti naudanlihasta, lampaasta puhumattakaan.
Vorschmack on yhtä hyvin alkuruoka kuin pääruoka, riippuu siitä, miten sen tarjoaa. Useimmiten lisukkeina tarjotaan etikkapunajuuria, suolakurkkua ja smetanaa. Meillä vorschmackia syötiin viimeksi fenkoli-sinihomejuusto-omenasalaatin, keitettyjen kananmunien, marinoitujen punajuurien, kapristen ja saaristolaisleivän kanssa. Kukin kokki keksiköön mieleisensä yhdistelmän.

VORSCHMACK
n. 500 g hirven, naudan tai lampaanjauhelihaa
1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä
6–8 anjovisfileetä
2 rkl tomaattipyreetä
1 suolakurkku
1 dl lihalientä
120 g smetanaa tai ranskankermaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja pilko punasipuli ja valkosipulinkynnet. Levitä jauheliha ja sipuli leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda uunissa noin 15 minuuttia.
Laita paahtunut jauheliha monitoimikoneen kulhoon muiden aineiden kanssa ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Seoksen pitää jäädä löysähköksi.
Kaada jauhelihaseos voideltuun uunivuokaan. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen ja paista vorscmackia noin 1,5–2 tuntia. Anna jäähtyä ja muotoile vorschmackista kahden lusikan avulla munanmuotoisia palloja lautaselle. Tarjoa esimerkiksi etikkapunajuurien, suolakurkun, smetanan ja uuniperunoiden kanssa.

2 Responses to Marskin lempiruoka aloittaa arjen

 1. Jari L. says:

  Tekisipä mieleni kokeilla..kuulostaa mielenkiintoselta
  Tartteeks täsä ny monitoimikonekki lähtee ostaan ?

  • Maikku says:

   Jari,
   tässä reseptissä masiinasta on kyllä ehdottomasti apua. Voihan sitä yrittää sauvasekoittimellakin saada aikaan sopivaa seosta, mutta voi olla ettei onnistu. Kaikki aineet pitää kyllä saada tasaiseksi ja hienoksi, muuten syntyy tavallinen lihamureke. Suosittelen kyllä muutenkin jonkinmoisen monitoimikoneen hankintaa, siitä on ruuanlaitossa paljon iloa. Itse ostin juuri uuden, kun vanha sanoi sopimuksen irti 30 vuoden käytön jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO