29/01/2014

Chilin lämpöä uunisilakoissa

Silakka on aivan liian aliarvostettu kala. Meillä silakoita syödään sekä arkena että juhlapyhinä, sillä niistä syntyy monenlaisia ruokia aika vaivattomasti. Parhaita ovat tietysti tuoreet kokonaiset silakat, joista näppäräsorminen kokki tekee fileet itse, ellei valmista sellaisenaan.

Täytyy kuitenkin tunnustaa, että ostan useimmiten valmiita silakkafileitä, joista on helppo laittaa ruokaa esimerkiksi marinoimalla, pannussa paistamalla tai uunissa kypsentämällä.
Yrteillä, valkosipulilla ja makealla chilikastikkeella maustetut silakat kypsyvät uunissa. Chilikastike antaa kaloihin hiukan potkua, muttei ole liian tulista. Mausteisuutta pehmentää kermakylpy, joka kokin mieltymysten mukaan voi olla oikeaa kuohukermaa tai jotain kevyempää sorttia. Viimeksi taisin käyttää sekä kuohukermaa että kaurakermaa.

Uunisilakat maistuvat parhailta perunamuusin kanssa. Myös sen voi maustaa kipakaksi vaikkapa mustapippurijuustolla. Näin saa koko aterian maustemaailmasta lämpöä keskitalven pakkasten keskelle. Juusto kannattaa sulattaa kuumaan maitoon, joka sitten sekoitetaan perunoihin, siten syntyy paras koostumus.
Lisukkeeksi raikasta salaattia ja se on siinä: terveellinen, herkullinen talviateria.

CHILISILAKAT
n. 600–700 g silakkafileitä 
1 dl persiljasilppua
3 valkosipulin kynttä
suolaa
valkopippuria
öljyä
3 rkl makeaa chilikastiketta
1,5 dl–2 dl kermaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet. Laita valkosipuli ja persilja korkeareunaiseen kulhoon, lisää suolaa ja loraus öljyä. Soseuta tahnaksi sauvasekoittimella.
Levitä silakkafileet ”auki” leikkuulaudalle ja levitä jokaiselle fileelle yrtti-valkosipulitahnaa. Ripsauta päälle hiukan valkopippuria. Taita fileet takaisin kalan muotoon ja asettele voideltuun uunivuokaan.
Sekoita chilikastike kermaan ja kaada sitä silakoiden päälle niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä uunissa noin puoli tuntia, kunnes kalat ovat kypsiä ja kullanruskeita.
Tarjoa perunasoseen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO