27/03/2014

Tuttu ruoka, uusi maku

Pikaruoka saa harvoin minut innostumaan. Ohitan hampurilaisravintolat ja nakkikioskit sujuvasti. Vain muutaman kerran vuodessa tekee mieli poiketa grillille.

Yksi kerta on aina kesällä Porissa jazzfestivaaleilla. Vaikka jatsarireissulla yleensä syödään itse tehtyjä piknik-herkkuja, on ennen kotimatkaa saatava yksi hot dog. Sen sämpylä ei ole kummoinenkaan, mutta pitkä nakki, hyvä sinappi ja päälle ripoteltava paahdettu sipulirouhe tekevät annoksesta maukkaan. Itse asiassa se on juuri se paahtosipuli, joka maistuu niin hyvälle.
Onneksi paahdettua sipulirouhetta voi käyttää ruuanlaitossa myös kotona. Rouhe sopii hyvin esimerkiksi jauhelihapihvien kuorrutteeksi. Alle hiukan ranskalaista sinappia (ihan tavallinenkin käy) ja arkisista pihveistä tulee hiukan fiinimpiä, tai ainakin erilaisia.

KUORRUTETUT JAUHELIHAPIHVIT
n. 500 g hyvää jauhelihaa (hirveä, nautaa tai karitsaa)
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 tl kuivattua timjamia
1–2 tl suolaa
jauhettua maustepippuria ja paprikaa maun mukaan
1 muna
Dijon-sinappia
paahdettua sipulirouhetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljytilkassa tai voissa paistinpannulla tai mikrossa. Sekoita kulhossa jauheliha ja kananmuna, lisää joukkoon sipulit ja mausteet ja sekoita hyvin. Paista tarvittaessa koepihvi ja tarkista maku.
Muotoile jauheliha pihveiksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Levitä jokaiselle pihville hyvä kerros sinappia ja painele sen päälle ruokalusikallinen tai pari paahtosipulia.
Paista pihvit kypsiksi uunissa. Tarjoa esimerkiksi lohkoperunoiden ja salaatin kanssa.

3 Responses to Tuttu ruoka, uusi maku

 1. Pirjo says:

  Saako Huittisista jostain karitsan jauhelihaa? Tässäkin ohjeessa vaihtoehtona ja olisin tarvinnut myös karitsalootaan.

 2. Maikku says:

  En osaa sanoa, mikä on tilanne Huittisten ruokakaupoissa. Epäilen, ettei ainakaan kotimaista karitsanjauhelihaa ole tarjolla. Itse ostin juuri pari viikkoa sitten suoraan tuottajalta eli Jan Suttlelta Sastamalasta. Myös Torikan Karitsa Vampulassa myy lihaa suoraan tilalta. Aina ei tosin tuottajillakaan ole saatavilla, mutta kannattaa kysellä. Näihin pihveihin käy toki tavallinenkin jauheliha. Erilainen maku tulee sinapista ja paahtosipulista.

  t. Maikku

 3. Pirjo Iso-Ahola says:

  Ostin pari viikkoa sitten karitsan jauhelihaa Wanhalta WPK :lta, oli kotimaista.En kuitenkaan täällä Saksassa paljon ruokaa laittavana osaa tehdä eroa kotimaisen ja eu-laisen lihan välillä, ja ainakin täällä on tarjonta paljon laajempi ja esim. huomenna haemme suoraan tuottajalta parikymmentä kiloa erilailla esivalmisteltua naudanlihaa!!!!!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO