2/04/2014

Uunin lämpö kesyttää paprikan

Näyttää siltä, että meillä on pitkästä aikaa menossa jonkinlainen jauhelihakausi. Viimeksi pihvejä, nyt jauhelihalla täytettyjä paprikoita.  Paprika on tuoreena raikasta ja maukasta, mutta kaikkien vatsa ei pidä siitä. Onneksi sen voi kesyttää uunissa huomattavasti lempeämmäksi. Kypsänä paprika on mehevää ja makeaa. Esimerkiksi täytettyinä paprikoista saa hyvän iltapalan tai kokonaisen aterian.

Paprikoiden täytteeksi jokainen voi valita raaka-aineet makunsa mukaan. Tuttu, perinteinen täyte on jauhelihasta tehty, mutta yhtä hyvin sen sijaan voi laittaa vaikkapa savulohta. Mausteet kannattaa tietysti vaihtaa kalalle sopiviksi: limetin- tai sitruunan mehua, piparjuuritahnaa tai -tuorejuustoa, purjosilppua, valkopippuria ja runsaasti tilliä. Maustekurkku toki sopii myös kalan kaveriksi.
Täytetyt paprikat eivät kaipaa seurakseen juuri muuta kuin hyvää leipää tai salaattia.

TÄYTETYT PAPRIKAT

4 isoa paprikaa
350 g jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
oreganoa
1 dl keitettyjä speltti- tai ohrajyviä tai riisiä
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl tuorejuustoa, esim. paprika-chili tai Afrikan paprika
2 pientä maustekurkkua
muutama kirsikkatomaatti
mustia oliiveja
2 palloa mozzarellajuustoa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa paprikat halki pitkittäin ja poista siemenet. Laita ne uunivuokaan ja kypsennä ensin mikrossa tai uunissa n. 10 minuuttia, että pehmenevät hiukan.
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljytilkassa paistinpannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Sekoita joukkoon makea chilikastike, tuorejuusto, pieniksi kuutioiksi pilkottu maustekurkku, kirsikkatomaatit ja viipaloidut oliivit.
Ota paprikat uunista ja täytä jauhelihaseoksella. Viipaloi mozzarella ja levitä jauhelihatäytteen päälle. Paista uunissa noin 40 minuuttia, kunnes paprikat ovat täysin kypsiä ja juusto saanut hiukan väriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO