Voi pojat, mitä kalapuikkoja!
Kun saa ravintolassa oikein hyvää ruokaa, tekisi aina mieli mennä pyytämään kokilta reseptiä, mutta eipä sitä juuri kehtaa tehdä. En kehdannut esimerkiksi viime kesänä, kun sain elämäni parhaita kalapuikkoja turkulaisessa ravintola Mamissa.
Elokuisena lomapäivänä lounaslistalla oli muun muassa ruoka nimeltä Poikien kalapuikot. Kysyin tarjoilijalta, mistä ne on tehty. Hän vastasi, että kalapuikot on tehty hauesta ja että ne ovat oikein herkullisia.
Tilasin annoksen ja kun ruoka tuli, lautasella komeili kolme jättikokoista kalapuikkoa remouladekastikkeen ja uusien perunoiden kera. Haukkasin ja mykistyin: päältä ihanan rapeaa, sisältä pumpulinpehmeää. Taivaallisen hyvää.
Yritin pitkittää lounasta ja nautin hartaasti joka suupalasta. Teki mieli mennä keittiöön kysymään reseptiä, mutta kuten sanottu, en kehdannut.
Sen verran asia jäi kutkuttamaan, että ryhdyin salapoliisityöhön. Googlasin poikien kalapuikkoja, Mamin haukipuikkoja ja kymmentä muuta nimeä, mutta reseptiä ei löytynyt. Monta kuukautta myöhemmin yritin taas uudestaan ja vihdoin haku tuotti tulosta. Iltalehti oli julkaissut Mami-ravintolan omistajakokkien Marko Rauhalan ja Mikko Piipposen haukipuikkoreseptin vuonna 2009.
Onneksi hovikalastajani (isäni) oli juuri tuonut minulle tuoreita haukifileitä ja pääsin heti kokeilemaan reseptiä. En olisi itse milloinkaan keksinyt, miten kalapuikot tehdään. Jonkin verran niissä on askartelemista, mutta tulos on vaivan arvoinen. Poikien kalapuikoissa hauki jalostuu gourmet-herkuksi, jota voi lämpimästi suositella.
Hauki on ihan liian aliarvostettu kala. Osittain varmaan siksi, että sen väkäsmäisiä ruotoja on niin hankala poistaa. Hauesta saa kuitenkin erinomaisia kalaruokia, esimerkiksi murekkeita ja pyöryköitä. Näiden haukipuikkojen lisukkeeksi kannattaa tehdä myös remoudalekastiketta, sillä se sopii mainiosti kalan mietoon makuun.
Suosittelen tekemään haukipuikkoja heti kaksinkertaisen annoksen, sillä ainakin meillä niitä olisi syöty isompikin satsi.
HAUKIPUIKOT
250 g haukifileetä (tai vastaavaa vaaleaa kalaa)
hiukan katkarapuja tai anjovisfileitä
2,5 dl kuohukermaa
1 keltuainen
1/2 tl suolaa
Jauha haukifileet yleiskoneella hienoksi massaksi. Laita massa tehosekoittimeen ja lisää keltuainen ja kerma sekaan vähitellen. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos haluat, voit lisätä joukkoon pienen kourallisen katkarapuja tai muuta rapua tai muutaman fileen anjovista (minä olen tehnyt pelkästään hauesta.)
Vuoraa 10-15 sentin levyinen uunivuoka kelmulla ja kaada massa siihen parin sentin kerrokseksi. Kypsennä massaa 90–95-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Anna vuoan jäähtyä ja kumoa se. Poista kelmu ja leikkaa levy sopiviksi annospuikoiksi. Laita yh-delle lautaselle vehnäjauhoja, yhdelle vatkattua kananmunaa ja yhdelle hienoja korppujauhoja.
Pyöritä puikot ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopulta korppujauhoissa. Kuumenna pannulla runsaasti voi-öljyseosta (voita n. 1/3). Paista kalapuikot hieman yli keskilämmöllä kullanruskeiksi. Tarjoa voisulalla valeltujen, keitettyjen perunoiden ja remouladekastikkeen kanssa.
REMOULADEKASTIKE
2 dl majoneesia
1 suolakurkku
2 rkl pieniä kapriksia
1/2 sitruunan mehu
2 rkl hakattua tilliä
Sekoita majoneesi, hienonnettu ja valutettu suolakurkku, valutetut kaprikset, sitruunamehu ja tillihake. Tarjoa kalapuikkojen kanssa.
One Response to Voi pojat, mitä kalapuikkoja!
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Tässä se oikea Mamin haukipuikko resepti: http://nakitjamuusa.fi/mami-ja-pojat-kirjaa-pukkaa/
Poikien kalapuikot
Haukipuikot
500 g haukea
1 muna
3 dl kermaa
10 g suolaa
valkopippuria
1,5 dl vehnäjauhoa
2 munaa
1,5 dl korppujauhoa
voita paistamiseen
Jos kotona ei ole lihamyllyä, pyydä kauppiasta jauhamaan haukifileet. Jauha/jauhata fileet kahteen kertaan.
Kun aloitat murekemassan teon, varmista, että kaikki ainekset ovat jääkaappikylmiä.
Siirrä jauhettu hauki monitoimikoneeseen ja laita koneen mela pyörimään. Lisää muna ja kaada kerma sekaan ohuena nauhana. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Vuoraa pitkänmallinen leipävuoka kelmulla ja kaada massa siihen. Kypsennä 95-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta eli noin tunti. Mureke sellaisenaan on kelpo ruoka, mutta se jalostuu hienosti kalapuikoiksi.
Leikkaa jäähtyneestä haukimurekkeesta viipaleita ja jaa ne kolmeen osaan tai haluamasi kokoisiksi puikoiksi.
Laita yhdelle lautaselle vehnäjauho, toiselle hieman vatkatut munat ja kolmannelle korppujauho. Pyöritä puikot ensin vehnäjauhossa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista runsaassa voissa. Nauti kuten haluat. Suoraan pannulta tai siistimmin lautaselta perunoitten ja remouladekastikkeen kera.